O impresionantă carieră a unui faimos scenarist unghenean

Cadru din filmul "Unii prefera jazzul" cu Marylin Monroe
Cadru din filmul "Unii prefera jazzul" | Imagine: ecbloguer.com

Cadru din filmul "Unii prefera jazzul" cu Marylin Monroe
Cadru din filmul "Unii prefera jazzul" | Imagine: ecbloguer.com

Ungheneanul I.A.L. Diamond a realizat 28 de filme, plus opt filme în parteneriat cu alţi scenarişti. Primul film după scenariul său, „Murder in the Blue Room” („Crimă în camera albastră”), a apărut pe marele ecrane în anul 1944. Vom menţiona şi un alt film după scenariul lui I.A.L. Diamond, „The Girl from Jones Beach” („Fata de pe Jones Beach”), în rolul principal cu viitorul preşedinte al SUA, Ronald Regan.
În anul 1959, apare filmul „Some Like It Hot” („Unora le place jazzul”), scenariul fiind semnat de Billy Wilder şi I.A.L. Diamond, cu o distribuţie de zile mari: Marilyn Monroe, Jack Lemmon, Tony Curtis. În anul 2000, Institutul American de Film a declarat pelicula respectivă „Cea mai bună comedie americană a tuturor timpurilor”.  I.A.L. Diamond şi Billy Wilder au fost nominalizaţi la premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat. În total, filmul a avut cinci nominalizări pentru premiul Oscar, a primit un Oscar şi trei premii „Globul de Aur”.
Iniţial, experţii au văzut producţia ca pe un dezastru, pentru că încălca regulile tradiţionale ale unei comedii (s-a plecat de la o crimă în masă, scenariul se scria odată cu realizarea filmărilor, iar filmul durează două ore). Publicul a fost însă în delir, şi mai este şi astăzi.
A urmat, cu un an mai tîrziu, „Apartamentul”, pentru care scenaristul a primit un Oscar. Şi acest film a făcut şi continuă să mai facă furori. Reamintim că i s-au decernat cinci premii Oscar, precum şi alte premii importante.
Vom menţiona şi filmul  „The Fortune Cookie” („Pasiunea norocului”), realizat în 1966. I.L.D. Diamond este nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai original scenariu. În 1969, apare filmul „Cactus Flower” („Floarea de cactus”), printre scenarişti numărîndu-se şi I.L.D. Diamond, iar printre actorii din distribuţie – faimoasa Ingrid Bergman, Walter Mathau şi Goldie Hawn.
În următorul an, apare filmul „Viaţa personală a lui Sherlock Holmes” şi din nou I.A.L. Diamond este nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai original scenariu.
Ultimul film după scenariul lui I.A.L. Diamond este realizat în anul 1981 şi se numeşte  „Buddy Buddy”.
Astfel îşi încheie impresionanta carieră unul dintre cei mai apreciaţi scenarişi ai SUA, născut la Ungheni, în anul 1920.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *