Un laureat al premiului Oscar născut la Ungheni

IAL Diamond, nascut la Ungheni, laureat al premiului Oscar
IAL Diamond, nascut la Ungheni, laureat al premiului Oscar

Exact cu jumătate de secol în urmă, un unghenean primea… premiul Oscar. Trebuia să treacă 50 de ani, ca ştirea respectivă să ajungă şi la Ungheni, acolo unde a venit pe lume unul dintre cei mai importanţi scenarişti ai Hollywood-ului de la mijlocul secolului trecut. „Expresul de Ungheni” este prima publicaţie din Republica Moldova care, iată, scoate la lumină acest fapt, astfel făcînd încă un pas spre realizarea obiectivului pe care şi l-a propus: readucerea acasă a unghenenilor.
La 27 iunie 1920, la Ungheni se năştea cel ce avea să devină I.A.L.Diamond, scenarist cu o carieră impresionantă de 47 de ani. S-a născut în familia lui David Domnici şi Elka Valdman, iar numele lui adevărat este Iţek Domnici. Primele studii şi le-a făcut aici, în oraşul de pe malul Prutului, în aşa-nimitul heder, o şcoală primară religioasă evreiască, unde-şi permiteau să-şi instruiască odraslele doar familiile înstărite.

IAL Diamond, nascut la Ungheni, laureat al premiului Oscar
IAL Diamond, nascut la Ungheni, laureat al premiului Oscar

 
A alergat pe ulicioarele înguste ale Ungheniului de altă dată, a respirat aerul acelui orăşel patriarhal cu o comunitate evreiască bine pusă la punct, a admirat un apus de soare, o floare, o păsărică ce i-a cîntat la geam. În 1929, la doar 9 ani, ajunge în SUA, unde au emigrat părinţii săi. Se stabilesc în cartierul Brooklyn din Crown Heights. Aici băiatul îşi continuă studiile într-o şcoală pentru băieţi (Boys’High School), fiind cunoscut sub numele de Isidor (sau Israel) Domnici. Dă dovadă de un talent remarcabil pentru matematică, obţinînd, între anii 1936-1937, 17 medalii de aur la olimpiadele de matematică din statele New-York, New  Jersey şi Connecticut.
Dar, după absolvirea şcolii, în anul 1938, tînărul Domnici se înscrie, spre surprinderea tuturor, la Universitatea din Columbia, secţia jurnalism. Imediat începe să colaboreze cu ziarul universitar „Columbia Daily Spectator”, semnîndu-şi articolele cu pseudonimul I.A.L. Diamond. Nimeni nu ştie cu exactitate care este originea acestui pseudonim. Deseori, Diamond glumea, menţionînd că cele trei iniţiale provin de la abreviatura Ligii Interşcolare de Algebră (The Inerscholastic Alebra Legue), din care a făcut parte şi dînsul în timpul studiilor la şcoală. Sau, mai zicea el, I vine de la Izy (aşa i se mai spunea în SUA), iar celorlalte două litere le stă bine lîngă I.
Fiind student, a început să scrie scenarii pentru un spectacol studenţesc anual de la Universitatea din Columbia, „Varsity Show”. De altfel, a fost unicul autor în istoria acestui spectacol, care a scris scenariile timp de patru ani consecutiv. Deşi intenţiona să facă şi magistratura, după acest succes răsunător a fost invitat, în anul 1941, să scrie pentru „New-York Times”. În acelaşi an, a pus ochiul pe el şi Hollywood-ul. Lui I.A.L. Diamond i se propune să lucreze în calitate de scenarist în renumita companie „Paramount Pictures”. Aici se află pînă în 1943, după care trece în altă companie, la fel de renumită, „Warner Brothers”. Aici scrie scenariul pentru primul film lung-metraj,  „Crimă în camera albastră” (Murder In The Blue Room). Tot aici, la „Warner Brothers”, cunoaşte şi primul mare succes, în anul 1946, după apariţia pe marele ecrane a peliculei „Niciodată să nu spui adio” („Never Say Goodbye”). De atunci I.A.L. Diamond devine un scenarist foarte solicitat.
Anul 1955 avea să-i marcheze soarta într-un mod absolut fericit. I.A.L. Diamond face cunoştinţă cu  regizorul Billy Wilder. Colaborarea lor a durat 25 de ani, timp în care au fost create cele mai bune comedii americane din anii 50-60 ai secolului trecut. I.A.L. Diamond este nominalizat de patru ori la premiul Oscar, iar o dată îl şi primeşte.
Este vorba de pelicula „Apartamentul” (The Apartment), premiată, în anul 1960, cu cinci premii Oscar: pentru cel mai bun film, pentru cea mai bună scenografie, pentru cel mai bun regizor (Billy Wilder), pentru cel mai original scenariu (I.A.L. Diamond şi Billy Wilder) şi pentru cea mai bună editare de film.
Începînd cu anul 1959, I.A.L. Diamond devine şi scenarist, şi producător al unui şir întreg de filme ale tandemului Diamond-Wilder. Dînsul a fost de trei ori, între anii 1959 şi 1960, laureat al premiului criticilor de film din New-York (New York Film Critics Award). Tot de trei ori (în 1957, 1959 şi 1960), a devenit laureat al premiului Ghildei scriitorilor din SUA („Writers Guild of America Award”). În anul 1979, i se înmînează şi premiul din laur al Ghildei scriitorilor din SUA.
În ultimii ani de viaţă, I.A.L. Diamond a suferit de o boală grea şi incurabilă. A murit în anul 1988, de cancer, în casa sa din Beverly Hills, California. În anul 2004, a fost instituit premiul „I.A.L. Diamond”, care se înmînează anual absolvenţilor Universităţii din Columbia sau ai Colegiului Barnard din New-York pentru merite deosebite în domeniul artelor.
I.A.L. Diamond a fost căsătorit cu Barbara Bently, scriitoare şi scenaristă. Are un fecior, Paul, în prezent scenarist şi producător de televiziune.
Lucia Bacalu, Vitalie Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *