Tot mai mulţi cetăţeni sînt dezamăgiţi de tot şi de toate

Potrivit unui sondaj efectuat recent (în luna august) la nivel naţional de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău, pe un eşantion de 2012 de persoane, în 106 de localităţi ale ţării, cetăţenii au cea mai mică încredere în ONG-uri – 25,1%, în partidele politice – 24,9%, în sindicate – 21,3%.
Oare care sînt motivele? Ce spun activiştii din aceste domenii?
Violeta Petre, preşedinta Coaliţiei Civice pentru dezvoltarea locală Ungheni:
Depinde şi cine a răspuns la sondaj. Eu spun că totul deja s-a politizat, inclusiv ONG-urile. Posibil că unele organizaţii să fi făcut anumite activităţi mai mult sau mai puţin improprii. Aceasta poate să fie una din cauze. Eu de exemplu, dacă ar fi fost efectuat un sondaj despre sondaje, aş spune că nu am încredere în sondaje. Dar una din cauze ar putea fi şi toate discuţiile controversate, care au avut loc în ultimul timp pe arena noastră socială. Cred că lumea începe a nu mai avea încredere în nimeni. Tot mai mulţi cetăţeni sînt dezamăgiţi de tot şi de toate.
Svetlana Ciobanu, preşedinta ONG-urilor active din oraşul Ungheni:
Probabil că ONG-urile au considerat, în ultima perioadă, că trebuie mai puţin să acorde timp şi energie promovării imaginii lor. Totodată, beneficiarii nu se grăbesc să mulţumească pentru serviciile pe care le prestează organizaţiile neguvernamentale şi nu au avut nici un cuvînt de spus în acest sens. Eu cred că ONG-urile ar trebui să se concentreze asupra unei strategii destul de clare de promovare a activităţii lor şi în acest sens lucrurile s-ar putea schimba. Dar în elaborarea acestor strategii ar fi bine să se implice şi beneficiarii. Există şi relaţia ONG – autorităţi publice locale, în sprijinul cărora vin cu serviciile pe care le prestează. Doar aceasta este menirea organizaţiilor neguvernamentale – ca să presteze servicii pe care uneori autorităţile nu şi le pot onora. Populaţia însă nu cunoaşte acest lucru.
Timofei Gherman, preşedintele comitetului raional al Sindicatului din învăţămînt:
Ar fi inuman să răspund la această întrebare, mai ales că nu se ştie care e situaţia la nivel de raion. Cred că ar fi fost bine să spună, pentru început, oamenii din raion şi angajaţii din instituţiile din învăţămînt dacă cred sau nu în sindicate. Atunci aş putea spune şi eu părerea mea. Altfel, anticipez anumite lucruri. Pur şi simplu, nu am dreptul.
Petru Langa, lider local al Partidului Democrat:
Probabil că în ultimul timp partidele prea s-au străduit cu promisiunile, fără să examineze real care sînt şansele şi posibilităţile Republicii Moldova. Ştim cu toţii că în campaniile electorale, pe care le avem multe în ultima perioadă, se fac multe promisiuni care nu au nimic în comun cu relităţile noastre. Bănuiesc că asta este.
Haralambie Chirilov, lider local al Partidului Comuniştilor:
Partidele politice multe promit, dar puţine fac. Intenţionat se duc multe discuţii, în special în campaniile electorale. Oamenii au rămas, pur şi simplu, dezamăgiţi. Ei nu pot fi prostiţi, ei ştiu ce vor. Aşa că partidele ar trebui mai puţin să facă promisiuni deşarte, dar să promită ceea ce e real. Trebuie să ţină în vizor ceea ce vor oamenii. Ele nu ţin cont de asta şi vin la putere, ca apoi să nu facă absolut nimic. Sînt multe vorbe şi puţine fapte.
Oamenii continuă să aibă cea mai mare încredere în biserică (80,2%) şi armată (62,8%). 52,3% din persoanele intervievate au răspuns că au cea mai mare încredere în mass-media. În primării au încredere 53,6%, în Guvern – 39%, în Parlament – 36,7%, iar în Preşedinţie – 32,1%. În poliţie au încredere 30,9% din cei chestionaţi. (N. Ch.)


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *