Despre violenţa în familie tot mai tare şi mai insistent

Pe 3 septembrie, la Ungheni a avut loc conferinţa de lansare a proiectului „Societatea civilă împotriva violenţei domestice”, implementat de AO „Alternative Sociale”, în parteneriat cu Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Ungheni şi AO „Refugiul Casa Mărioarei” din Chişinău, finanţat de Ambasada SUA.
Potrivit Irinei Ciumac, preşedinte AO „Alternative Sociale”, scopul proiectului este protecţia victimelor violenţei domestice din întreg raionul Ungheni prin crearea unui mecanism de informare continuă a comunităţii, prin depistarea cazurilor şi referirea lor la servicii de protecţie. „Proiectul este un început bun, pentru că, unindu-ne eforturile, atît ale societăţii civile, cît şi ale autorităţilor locale şi raionale, vom contribui la protecţia victimelor şi, în primul rînd, la sensibilizarea şi implicarea cetăţenilor, astfel ca aceştia să înţeleagă că violenţa este un fenomen negativ”, a menţionat Ludmila Guzun, vicepreşedintele raionului, prezentă la lansare.
La ora actuală, în vizor sînt luate circa 2 mii de familii unde se manifestă violenţa, a spus Tudor Rădeanu, şeful Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei. Asta presupune că aproximativ 5 mii de copii sînt supuşi într-o oarecare măsură violenţei domestice. Asistenţii sociali locali duc o evidenţă strictă a acestor familii care sînt periodic monitorizate.
Totuşi, se înregistrează şi cazuri de violenţă domestică în stadii avansate, cînd victimele ajung la spital sau se adresează la instanţa de poliţie. „Cu părere de rău, oamenii se obişnuiesc cu violenţa şi o trec cu vederea, considerînd că aşa trebuie să fie, că este un lucru normal. Mulţi dintre ei nu vor să facă cunoscute aceste probleme familiale, motivele fiind din cele mai diverse”, a remarcat Tudor Rădeanu.
Datorită proiectului, va fi creată o amplă campanie de informare, sensibilizare şi mobilizare a comunităţii, va fi deschisă o linie fierbinte (telefonul încrederii). Victimele identificate vor fi plasate iniţial la Centrul CREDO din Ungheni sau la Centrul „Cuplu părinte-copil” din oraşul Corneşti.
„Dacă noi nu vom interveni printr-un proiect de protejare şi prevenire, numărul victimelor violenţei domestice va fi în continuă creştere”, a concluzionat Irina Ciumac.
Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 140 mii lei.
Natalia Chiosa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *