Primarii – pentru referendum

„Veţi participa sau ba la referendumul din 5 septembrie?”, este întrebarea la care am vrut să aflăm răspunsul, mai ales, de la unii primari susţinuţi… la alegerile precedente, de Partidul Comuniştilor, formaţiune care azi, iată, boicotează acest exerciţiu democratic. I-am mai întrebat care e dispoziţia oamenilor în ajun de referendum. Ne-au răspuns toţi cu bunăvoinţă şi, sperăm, sincer.
Notăm că Galina Varvariuc este primar independent, iar Valeriu Toderică a candidat pe listele Partidului Popular Republican.
Ilie Beregici, Buciumeni:
Da, eu voi participa la referendum. E un drept constituţional, pe care trebuie să-l respecte orice cetăţean al Republicii Moldova. Aşa le spun şi oamenilor: „Duceţi-vă, realizaţi-vă dreptul dumneavoastră. Intraţi în cabina de vot şi decideţi cum credeţi că e mai bine”.
Sergiu Şişcanu, Măcăreşti:
De ce să nu particip? Sînt ales al poporului, sînt funcţionar public şi trebuie să respect legile statului. Organizarea referendumului e o decizie a Parlamentului şi eu personal o voi respecta. Şi oamenii comunei, în marea lor majoritate, sînt dispuşi să participe la referendum. Ei vor să-şi aleagă preşedintele, şi nu cîţiva deputaţi.
Liuba Buga, Boghenii Noi:
Da, voi participa la referendumul din 5 septembrie. Şi, în principiu, sînt de acord ca preşedintele ţării să fie ales de popor. Oficial, la noi în comună nu a  fost nici un partid pentru a face campanie, dar sper că, pînă la urmă, va fi totul bine.
Ana Dicusar, Cetireni:
Sigur că voi participa, ca toată lumea. Au fost reprezentanţi ai diferitor partide în teritoriu, au explicat cetăţenilor ce au de făcut. Acum rămîne la discreţia populaţiei, oamenii vor decide ce să facă. Eu nu pot să fac presiuni asupra lor. Ceea ce pot spune e că lumea e binedispusă şi cred că va participa la referendumul de duminică.
Galina Varvariuc, Valea Mare:
Clar lucru că voi participa. Nu s-a făcut mare publicitate în privinţa referendumului, dar am mers la întîlnirea cu cetăţenii şi am făcut eu o informare. Le-am lămurit oamenilor ce înseamnă referendum şi ce trebuie să facă. A fost complicat, pentru că mulţi sînt departe de politică. Mai greu a fost în satele ruseşti. Cred că lumea a înţeles şi va participa la referendum. Eu personal sînt pentru ca populaţia să aibă posibilitatea să-şi voteze preşedintele ţării.
Valeriu Toderică, Buşila:
Este o hotărîre de Parlament şi noi nu avem cum să o încălcăm. Dimpotrivă, sîntem promotorii acestei hotărîri şi, dacă nu am respecta-o noi, oamenii de stat, atunci cine s-o respecte? Majoritatea sătenilor cunosc ce înseamnă referendum, dar sînt şi unii mai debusolaţi. Totuşi, se merge din casă în casă, li se dă oamenilor tichete de participare şi, totodată, li se oferă informaţia necesară. Cred că lumea va lua parte la referendum. Dar, pînă la urmă, acesta este un drept al fiecăruia, nu o obligaţie.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *