Vinurile din Ungheni au intrat în dizgraţia ruşilor

„Încă trei loturi de vin şi produse vinicole, cu un volum total de 17 mii 595 de litri, produse de combinatele… din Republica Moldova, „Cricova” şi „Ungheni-Vin”, nu corespund cerinţelor de calitate”, anunţa, la 17 august curent, Serviciul sanitar de stat „Rospotrebnadzor” din Federaţia Rusă.
„Dacă sîntem alături de „Cricova”, deja înseamnă ceva”, ne-a spus, mai în glumă, mai în serios, Nicolae Şova, directorul SA „Ungheni-Vin”. Dînsul susţine că decizia ruşilor nu are nimic în comun cu calitatea vinurilor returnate. „Cînd au fost blocate primele trei întreprinderi, am spus cuiva: nu credeţi că acestea au producţie rea. Sînt, pur şi simplu, primele din Moldova şi vor urma şi altele, producţia cărora va fi returnată”, a subliniat Nicolae Şova, după care a continuat: „Pe 17 august, au fost blocate în vamă 10 maşini, imediat ce au apărut declaraţiile preşedintelui interimar al Republicii Moldova în legătură cu vizita dînsului în Georgia. Dacă va urma vreo declaraţie în legătură cu pactul Ribbentrop-Molotov, vor fi returnate alte noi partide de vinuri”. Motivul oficial, pentru care au fost returante vinurile de la SA „Ungheni-Vin”, este prezenţa în acestea a unei substanţe toxice, numită dibutilftalat. “Este imposibil ca ea să nu existe deloc”, a subliniat Nicolae Şova. Potrivit dînsului, nu există nicăieri în lume norme clare privind utilizarea dibutilftalatului în băuturi. Mai mult decît atît, nu există nici recomandări ale organizaţiilor de profil în această privinţă.
Producătorii moldoveni au luat drept standard metoda folosită în Rusia privind conţinutul de dibutilftalat în apa potabilă, care consideră acceptabil nivelul de 0,2 miligrame la un litru. În vinul de la Ungheni, care a fost returnat de „Rospotrebnadzor”, cantitatea de dibutilftala este de  0,045 miligrame la litru. „Am certificat oficial”, a subliniat Nicolae Şova. .
“Mie mi se pare că noi nu răspundem corect la ceea ce se face. Daţi să interzicem berea şi vodca rusească în Moldova şi o să vedeţi cum se schimbă lucrurile”, a remarcat preşedintele raionulii, Ion Harea.
Este pentru prima dată cînd este returnată de la frontiera cu Federaţia Rusă o partidă de vinuri de la SA “Ungheni-Vin”. De tot, au fost retunrate 9000 de sticle, ceea ce înseamnă 2,5% din tot vinul returnat în ultimele luni. “Va trece ceva timp şi vom reveni înapoi”, şi-a exprimat încrederea directorul întreprinderii din Ungheni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *