Orice om ar trebui să ştie norma cifrelor tensiunii arteriale

Bolile cardiovasculare sînt cele mai răspîndite patologii în rîndurile populaţiei la momentul actual, atît în raionul Ungheni, cît şi în lumea întreagă, susţine Vera Coşpormac, medic cardiolog în cadrul Secţiei consultative a spitalului raional Ungheni.
Potrivit dînsei, cea mai frecventă este hipertensiunea arterială, care se întîlneşte, în mod special, la persoanele ce au trecut de 40 de ani. Maladia afectează 15-20% din populaţie. Deci, fiecare al patrulea matur ar putea face hipertensiune arterială.
Un rol important în prevenirea sau diminuarea efectelor patologiilor cardio-vasculare îi revine  medicului de familie. Anume dînsul trebuie să atenţioneze pacienţii despre factorii de risc, despre bolile propriu-zise, menţionează medicul cardiolog.
„Unica doleanţă a noastră este ca pacientul să fie conştient că are o patologie cardiovasculară şi că aceasta trebuie tratată şi monitorizată”, accentuează Vera Coşpormac. Trebuie să se ştie că pacienţii respectivi beneficiază de tratament compensat.
Bolile cardiovasculare pot apărea la orice vîrstă, mai ales cînd sînt prezenţi factorii de risc şi anume: abuzul de alcool, fumatul, obezitatea şi diabetul zaharat. Obligaţia medicilor este să depisteze persoanele respective, menţionează Vera Coşpormac. „Patologiile cardiovasculară nu se tratează complet, dar pot fi aduse la o normă în care pacientul îşi poate duce liniştit viaţa în continuare”, spune medicul cardiolog.
Fiind întrebată care e soluţia pentru a avea o populaţie sănătoasă, dînsa a menţionat: „În primul rînd, femeile însărcinate trebuie să aibă grijă să ducă un mod de viaţă sănătos, să nu facă abuz de alcool, tutun şi droguri, pentru a da naştere unui copil sănătos”, după care a continuat: „Orice om ar trebui să ştie norma cifrelor tensiunii arteriale, aceasta fiind de 140/90. În cazul în care cifrele sînt depăşite, ar trebui să se adreseze neapărat la medicul de familie”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *