Îngrijoraţi de afirmaţiile ambasadorului ceh

Articolul „Ambasadorul ceh pledează pentru construirea centralei electrice la Zagarancea” („Expresul de Ungheni” din 20 august 2010) ne-a făcut să ne îngrijorăm şi mai mult pentru sănătatea şi viitorul nostru.
De ce ambasadorul ceh nu vine cu o autorizaţie ecologică de la un for suprem european? Dînsul a recunoscut: „… ceea ce ştiu şi aşa cum mi-a spus directorul firmei ce doreşte să investească în construcţia centralei, nu există nici un pericol”. Mai mult ca atît, ambasadorul, potrivit ştirii din „Expresul din Ungheni”, a remarcat că ultimul cuvînt le va aparţine oamenilor de afaceri „care trebuie să caute soluţii convenabile pentru ambele părţi”. De ce uitaţi de a treia parte – oamenii ce locuiesc în zona respectivă? Oare ei nu trebuie întrebaţi, nu trebuie informaţi? Or, conform Constituţiei RM şi Convenţiei de la Aarhus, populaţia are dreptul la o informaţie corectă, veridică şi trebuie implicată la orice etapă de luare a deciziilor.
Citez în continuare din articolul „Ambasadorul ceh pledează pentru construirea centralei electrice la Zagarancea”: „Trebuie să spunem clar: oamenii aceştia sînt interesaţi să contruiască aici. Şi să aibă venit”. De ce anume aici, într-o zonă atît de populată? Doar pentru a avea venit trebuie sacrificaţi atîţia oameni? Nu se poate de găsit o zonă mai puţin populată?
Căutînd răspuns la întrebarea: dacă nu este periculoasă această centrală electrică, am recitit articolele din presa locală de la începutul anului 2010. Răspunsul cel mai convingător l-am găsit în interviurile acordate de preşedintele raionului Ion Harea. „A fost şi este o idee populistă şi, pînă nu-şi va spune cuvîntul UE, populaţia, experţii în domeniu, nu putem să vorbim despre această centrală electrică”, spunea dînsul acum cîteva luni. Tot el declara în altă parte: „Curent electric mult mai ieftin putem lua de la staţia Cernavodă, de la termocentralele din Iaşi, care sînt utilizate la 40% din capacitate”.
Un argument contra, oferit de domnul preşedinte al raionului era următorul: „Atunci cînd se vor utiliza pe zi 100 de vagoane de cărbune, vă închipiţi ce va fi în regiunea respectivă? Oricare ar fi tehnologiile moderne, mă întreb, de ce nu le-au aplicat în altă ţară?”. Oare nu este mai înţelept ca o parte din terenul pe care se preconizează construcţia centralei să fie utilizat pentru construcţia caselor, mai ales că satul Zagarancea se confruntă cu lipsa loturilor destinate construcţiei individuale, se întreba Ion Harea.
Şi acum, o întrebare pentru domnia sa. „Cum se face că în articolul „Ambasadorul ceh pledează pentru construcţia centralei electrice la Zagarancea” menţionaţi: „Este un proiect bun, care va asigura independenţa energetică a Republicii Moldova”, deşi tot în acelaşi articol menţionaţi, cu privire la instalarea pietrei de temelie a centralei, că „s-a cam exagerat din punct de vedere politic”?”.
Aţi fost pentru mine un etalon al democraţiei şi înţelepciunii. De aceea mă doare mult schimbarea atitudinii dumneavoastră faţă de acest subiect. Sau poate a fost doar „o exagerare politică”? Nu vreau să cred că adresarea către preşedintele Parlamentului, prim-ministru, Inspectoratul Ecologic de Stat, Centrul de Medicină Preventivă, semnată de un grup de iniţiativă din Ungheni şi publicată în revista „Natura” (nr. 3 din 2010), a fost de asemenea o „exagerare politică”.
Nu vreau să cred că presa noastră locală nu va rămîne un bastion al democraţiei. Dacă ne veţi trăda, este un semn că mor ultimile oaze ale democraţiei în raion. Mă bucur că măcar un lider politic democrat, Marian Lupu, a înţeles că nu ne trebuie această centrală termică (sper că nu a fost o tactică politică înainte de referendum).
Stimaţi demnitari, faptul prăbuşirii referendumului se datorează lipsei de respect faţă de populaţie. Intraţi în jocul politic, vă luaţi cu joaca şi vă îndepărtaţi de cei care v-au ales. Democraţia nu trebuie să fie doar o lozincă pentru populaţie. Trebuie, în primul rînd, să vă schimbaţi mentalitatea şi s-o treceţi prin inimile dumneavoastră. Sper să fiţi cu noi, să ne înţelegeţi şi să nu admiteţi construirea centralei electrice la Ungheni.
Cu respect şi speranţă, Tatiana Zaiţev,
preşedintele Asociaţiei părinţilor din comuna Zagarancea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *