Luminată de înţelepciunea cărţilor

Ana Lisii
Ana Lisii

Ana Lisii
Ana Lisii

La cei 82 de ani ai săi, Ana Lîsîi din Ungheni rămîne o doamnă elegantă, plină de energie, dornică de noi cunoştinţe. Fostă profesoară de franceză timp de peste 40 de ani, ea nu a renunţat niciodată la una din ocupaţiile sale preferate: cititul.
Mai deunezi, cînd am întrebat-o ce mai face, mi-a răspuns cu un uşor zîmbet pe buze: „De la Ana la Caiafa”, ceea ce ar însemna pentru ea următoarele: cînd oboseşte să citească „Literatura şi Arta” sau „Expresul de Ungheni”, ascultă radioul, priveşte televizorul, urmărind toate emisiunile culturale. Şi asta, în pofida faptului că i-au slăbit vederile, că i-a slăbit auzul. Îşi face şi acum, ca în tinereţe, notiţe, alege cu grijă citatele care o impresionează şi le aşterne pe hîrtie. Dorinţa de a se autodepăşi nu a părăsit-o niciodată. Are o memorie extraordinară şi, acum, la vîrsta-i onorabilă, poate recita fără întrerupere şi o face cu mare plăcere în faţa semenilor săi.
De aici, din dorinţa-i profundă de cunoaştere, vine omenia dînsei şi dăruirea pentru tot ceea ce face.
Şi-a dedicat o bună parte din viaţă educaţiei şi instruirii copiilor. A fost pentru ei ca un părinte, ca un semănător de lumină. Sînt urmele – urme adînci – pe care le-a lăsat deja pe pămînt. Poate fi mîndră de ceea ce a realizat.
Fiind întrebată cum de a reuşit să rămînă atît de plină de viaţă la vîrsta pe care o are, a răspuns, cum îi este obiceiul: „Munca scurtează, dar şi lungeşte viaţa”. Ana Lîsîi a fost şi este pentru purificarea spiritului, se lasă luminată de înţelepciunea cărţilor, de bunătatea din jurul ei.
Pe 7 septembrie, şi-a sărbătorit o nouă aniversare. Ferice de ea, că a ajuns să primească flori şi la 82 de ani.
Parcă anume pentru ea au fost spuse cîndva următoarele fraze: „Să-ţi trăieşti frumoasa-ţi vîrstă cu sufletul deschis/ Cînd deja totu-i clar, cînd de-abia te-ai aprins./ Iar cînd viaţa te bate cu vînturi şi ploi/ Tu supune furtuna – ai deja 82./ Iar de unii te-ndeamnă: „Petrece cu noi!”/ Mergi cu fală, poţi, ai abia 82!”.
Larisa Negru


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *