Solul Lituaniei – în vestul Moldovei, la Ungheni

Dr. Violeta Motulaite, Ambasador al Lituaniei în Republica Moldova, a efectuat, pe 10 august curent, o vizită la Ungheni, la invitaţia preşedintelui raionului, Ion Harea. Dînsa a recunoscut că este prima ei deplasare în vestul republicii de la numirea sa în funcţia de ambasador, exact cu un an în urmă. „Am vizitat nordul republicii, am vizitat sudul, în vestul Moldovei însă nu am fost”, a recunoscut domnia sa, menţionînd totodată că-şi doreşte să vadă cu ochii proprii cum trăiesc oamenii de aici, care le sînt năzuineţele, ce produc şi cum arată regiunea Ungheni.
Doamna ambasadoare a luat cunoştinţă de cîteva întreprinderi din teritoriu, printre care „Ceramica-Ungheni” şi „Moldabela”, s-a întreţinut cu agricultori din regiune, a vizitat muzeul satului Pîrliţa, precum şi tabăra de odihnă pentru copii „Pro Sănătatea” din Rădenii Vechi. „Ne-am dori ca la anul viitor să vină aici la odihnă, în tabăra din Rădenii Vechi, şi copii lituanieni”, a remarcat Ion Harea. Dînsul s-a referit şi la Forumul investiţional preconizat pentru 8-9 octombrie, menţionînd că participarea oamenilor de afaceri din Lituania la acest eveniment important ar fi benefică şi ar contribui la stabilirea unor relaţii bilaterale reciproc avantajoase.
Violeta Motulaite, la rîndul său, a dat asigurări că invitaţia preşedintelui raionului Ungheni va fi transmisă neapărat reprezentanţilor businessului mic şi mijlociu din ţara sa. Mai ales că, a subliniat dînsa, relaţiile economice dintre Moldova şi Lituania sînt, deocamfdată, foarte slabe. O oportunitate ar fi pentru oamenii de afaceri lituanieni şi Zona Economică Liberă „Ungheni-Business”.
Cei doi oficiali au făcut şi un schimb de cadouri. Ion Harea i-a înmînat doamnei ambasadoare un covoraş cu chipul poetului naţional Mihai Eminescu, precum şi o broşură promoţională despre raionul Ungheni.
Dr. Violeta Motulaite a lăsat la Ungheni o carte despre evenimentele de acum 19 ani, cînd Lituania şi-a declarat independenţa, broşuri privind industria ţării sale şi un album dedicat jubileului de 1000 de ani al Lituaniei, sărbătorit în anul 2009.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *