Pacienții vor merge după medicamente compensate doar cu buletinul
Autoritățile lansează la nivel național sistemul electronic de prescriere și eliberare a medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate – eRețeta. Pacientul căruia îi sunt prescrise medicamente compensate poate merge la farmacie doar cu buletinul ca să le ridice. Rețeta electronică vine să scoată presiunea atât de pe sistemul medical, cât și de pe pacient, a menționat ministrul sănătății, Ala Nemerenco, la o conferință de presă, transmite IPN.
Ministrul sănătății a declarat că prin eRețeta se oferă dreptul nu doar medicului de familie de a prescrie rețete și dispozitive compensate, dar și specialiștilor. Totodată, vor putea prescrie rețete medicii din cadrul unităților de primiri urgente, cei care activează în asistența medicală paliativă și alte domenii. Sistemul eRețeta reduce fraudele care pot să existe în sistem la prescrierea medicamentelor compensate și dispozitivelor.
„Cunoaștem că în mai multe localități nu există suficienți medici, astfel eRețeta vine să suplinească acest circuit inutil de la medic la medic. Foarte des cunoaștem că pacienții merg pentru consultație la specialiști, inclusiv în instituții republicane, în Chișinău și dumnealor nu aveau dreptul de a prescrie rețeta, fiind nevoiți să trimită pacientul în localitatea sa, în satul său, ca să i se prescrie această rețetă, ceea ce însemna drumuri absolut inutileˮ, a menționat Ala Nemerenco, precizând că la momentul de față sunt tăiate multe din aceste drumuri.
Directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon, a spus că în prima zi de activitate a acestui sistem informațional aproximativ 1300 de pacienți au beneficiat deja de medicamente și dispozitive medicale compensate prin intermediul sistemului informațional Rețeta electronică. Au fost eliberate peste 3000 de medicamente și dispozitive medicale compensate. Acest sistemul informațional permite ca pacientul să beneficieze direct sau prin intermediul unei persoane care este împuternicită de pacient să ridice medicamentul de la farmacie. „Pacientul anunță medicul despre faptul că nu dorește el propriu-zis să meargă la farmacie, dar indică codul personal a unei rude, de exemplu, sau a unui vecin, a unei altă persoane care poate să meargă în locul său la farmacieˮ, a spus Ion Dodon.
Sistemul este elaborat pentru îmbunătățirea calității actului medical și pentru a crea un confort pacientului, dar, nu în ultimul rând, medicului și farmacistului. La fel, este elaborat pentru o mai bună gestionare a banului public, a adăugat directorul general CNAM.
Sistemul informațional a fost elaborat pe parcursul unui an. În perioada octombrie 2023-martie 2024, reprezentanții CNAM au desfășurat seminare de instruire pentru medici și farmaciști cu privire la aplicarea eRețetei. Medicii și farmaciștii cu drept de prescriere și eliberare a produselor farmaceutice compensate sunt îndemnați să acceseze exclusiv platforma ereteta.cnam.gov.md.
Expresul.md
Lasă un răspuns