Interviu / Tatiana Rotari, reprezentanta Guvernului în teritoriu: „Atunci când îmi setez un obiectiv, mă strădui să-l ating, oricât de greu ar fi”
De mai bine de o lună, Ungheniul are un nou reprezentant al Guvernului în teritoriu. Este vorba de călărășeanca Tatiana Rotari, care a fost investită în funcția de șefă a Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, începând cu 1 februarie.
Din august 2021, Tatiana Rotari a executat mandatul de șefă adjunctă a Oficiului Teritorial Ungheni (pentru regiunea Călărași). De altfel, ea este și unica femeie din țară care îndeplinește funcția de șef al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat și este cea mai tânără dintre toți reprezentanții Guvernului în teritoriu.
– Sunteți a doua femeie care preia conducerea Oficiului teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat din ultimii 15 ani. La moment sunteți și unica femeie din țară care îndeplinește funcția de șef al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat. Plus sunteți și cea mai tânără dintre toți reprezentanții Guvernului în teritoriu. Putem spune că ați spart stereotipurile. Cum ați reușit acest lucru, într-o lume a bărbaților?
Prin foarte multă muncă și străduință. Atunci când îmi setez un obiectiv, mă strădui să-l ating, oricât de greu ar fi. De fapt, și motto-ul după care mă conduc în viață este: „ Per aspera, ad astra” (n. red. Prin greutăți, spre stele). Am început cu pași mărunți de jos și continui să merg înainte, tot cu pași măriunți, dar siguri.
– Apropo, cine este Tatiana Rotari? De unde vine, pentru că mulți ungheneni se întreabă…
Sunt trăitoare a satului Peticeni, raionul Călărași. Acolo am absolvit gimnaziul, apoi am făcut studii la Colegiul Pedagogic „Alexandru cel Bun” din orașul Călărași, apoi absolventă a Universității de Stat din Moldova, facultatea de drept. Am făcut și masterul în studii europene la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, România.
Între timp am lucrat ca și învățătoare la gimnaziul din Peticeni și timp de 3 ani am devenit director adjunct educativ, fiind atunci și cea mai tânără directoare adjunctă din raion. Imediat am început să fiu membră de partid, să mă implic în politică, la ceerea partidului, pentru că îmi văsuse activitățile și implicarea mea în societate.
– Ce v-a determinat să faceți politică?
De când mă știu, eram persoana dreptății. Am spus întotdeauna adevărul în față, mi-am ținut poziția mea indiferent cine era în fața mea. Eu știam întotdeauna ce vreau, care sunt aspirațiile și valorile mele, și întotdeauna am căutat să mă regăsesc lângă oamenii care au aceleași valori ca și mine.
– Și nu ați avut de pierdut?
Am avut și de pierdut, dar totuși consider ca întotdeauna învinge dreptatea.
– Ați fost șefă adjunctă la Călărași. Ce lecții ați învățat acolo și urmează să le aplicați și aici la Ungheni?
Am fost șef adjunct timp de 2 ani și 6 luni. Am învățat foarte multe lecții. În primul rând ține de comunicarea cu oamenii și cât de mult noi trebuie să ne aflăm printre ei, să fim aproape de ei și să facem cât mai multe să rezolvăm problemele din teritoriu.
Ceea ce ține de coordonarea serviciilor publice desconcentrate, eu când am venit în funcția de director adjunct, am văzut un pic dezorganizată sistema asta și m-am axat foarte mult pe faptul ca să pun punct la toate. M-am străduit foarte mult să coagulez șefii serviciilor, sa lucrăm în echipe, să facem grupuri de lucru. Chiar dacă cineva spunea ca nu sunt eficiente, eu cred că ele sunt suficiente, trebuie să mergem împreună în teritoriu, acolo unde este problema. Asta este practica pe care o voi aduce și la Ungheni.
– Fostul șef al Cancelariei de Stat, a implementat o practică de a merge în teritoriu să desfășoare colegiile consultative. Considerați că este o bună practică, o veți continua?
Este o practică foarte bună. Și mai ales, dacă cetățenii vor cunoaște despre acest lucru din timp, ar veni și ei. Pe loc ar putea fi abordate unele probleme ce țin de un serviciu sau altul, iar omul având o problemă și serviciile fiind pe loc, ar putea fi găsită o soluție imediată. Cumva practica am început să o facem și la Călărași. Desigur că o vom continua.
– Cine sunt membrii colegiului consultativ?
Sunt șefii serviciilor publice desconcentrate din raion.
– Chiar în primele zile când ați fost numită în funcție, ați avut și prima ședință. Cum vi s-au părut?
Prima sedință pe care am avut-o a fost cu președintele raionului cu șefii serviciilor. A fost o ședință foarte bună, oamenii au fost implicați, au venit și întrebări, am reușit să aducem și răspunsurile cuvenite, cred eu. Eu sunt impresionată de tot ce ține de municipiul Ungheni. Este încă foarte mult de lucru, cumva mă motivează și mai mult să dau tot ce am mai bun.
– Chiar în ziua când ați fost numită în funcție, ați menționat pentru „Expresul” că veți fi cât mai aproape de primari, de oameni și de antreprenori și îi veți ajuta la soluționarea problemelor lor. Cum intenționați să afceți acest lucru?
Eu deja am început prin a cunoaște serviciile din raion, pentru că eu voi lucra cu ei și trebuie să-i cunosc foarte bine. Apoi mi-am propus să merg în vizită în localități, pentru că le-am promis primarilor ca voi merge la ei. Am fost și la câteva instituții din oraș, apoi urmează cu serviciile să mergem în teritoriu.
– Cum intenționați să lucrați cu primarii noi, care sunt în primul lor mandat?
La una din ședințe unde au fost prezenți și primrii din raion, am anunțat datele de contact și le-am spus despre deschiderea mea către ei, și susținerea mea. Doar dacă le voi cunoaște problemele, îi voi putea ajuta. Deci, eu chiar sunt deschisă și vreau să am o relație bună cu toți.
– Care sunt pașii pe care intenționați să-i faceți pentru a asigura transparența Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat?
Noi am pierdut accesul la pagina de facebook și am inițiat procedura de creare a unei pagini noi anume pentru transparența și pentru promovarea politicilor guvernului în teritoriu. Vreau un pic să schimb, să dinamizez modul în care vom aduce informația publicului. Mi-am propus, în special să realizăm mai mult video, chiar din timpul ședintelor, pentru că foarte multă lume nu știe ce e un colegiu consultativ, cu ce se ocupă reprezentantul guvernului în teritoriu. Mulți chiar nici nu știu ca el există.
– Nu vă pare rău că ați venit la Ungheni?
Nu ezit nicio clipă pașii pe care îi fac, pentru că și acolo sunt oameni, și aici sunt oameni. Toată lumea are nevoie de suport, indiferent de unde suntem, un fel de unitate prin diversitate se primește.
Lasă un răspuns