Tăieri ilicite de arbori la Hîrjauca. Inspectorii de mediu se arată îngrijorați

Imagine: Inspectoratul pentru Protecția Mediului

Inspectorii de mediu din Călărași au descoperit un caz șocant de tăieri ilegale într-un canton forestier din cadrul Ocolului Silvic Hîrjauca. Potrivit lor, cantonul nr.13, responsabil cu asigurarea pazei fondului forestier, a fost supus unui control integral pentru verificarea respectării legislației de mediu.

În urma verificărilor efectuate, inspectorii consideră că rezultatele sunt alarmante. În consecință, cantonul fost găsit afectat de tăieri ilegale masive, în special de arbori de specia salcâm. Nu mai puțin de 248 de arbori au fost tăiați ilegal, cu diametre variind între 12 și 32 de centimetri. Această activitate ilegală a rezultat în producția ilegală de 13,65 metri cubi de masă lemnoasă și 2,89 metri cubi de craci. Cantonul nr.13 are o suprafață totală de 238,8 hectare.

Potrivit informațiilor, infractorii au încercat să-și ascundă urmele și au acoperit cioatele arborilor cu pământ și frunze, iar resturile neutilizabile au fost transportate de la fața locului.

Prejudiciul adus mediului în urma acestor tăieri ilegale se ridică la suma considerabilă de 5644 lei, la care se adaugă taxa de lemn pe picior pentru volumul de 13,65 metri cubi, în valoare de 16 mii 185 lei.

Au demarat deja investigațiile pentru identificarea și tragerea la răspundere a persoanelor implicate în aceste activități ilegale. Totodată, cioatele tuturor arborilor tăiați ilegal au fost marcate cu vopsea roșie, marcă a Inspecției Călărași, într-un efort de a evidenția clar dimensiunea acestei tragedii ecologice.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului reiterează că această descoperire îngrijorătoare reamintește necesitatea unei supravegheri riguroase a activităților din sectorul forestier și a aplicării legii în cazul celor care încalcă normele de protecție a mediului înconjurător.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *