Peste Prut, după experienţe inedite
Membrii Euroregiunii “Siret-Prut-Nistru” – 15 preşedinţi de raioane din Republica Moldova – s-au deplasat, săptămîna trecută, în judeţele Suceava, Neamţ şi Iaşi.
„Ne-am dorit să consolidăm echipa Euroregiunii, să luăm cunoştinţă de ceea ce se face, la ora actuală, în România cu suportul Uniunii Europene şi, nu în ultimul rînd, să vizităm mănăstirile din regiunea respectivă”, a declarat vicepreşedintele Euroregiunii, Ion Harea, iniţiatorul acestei acţiuni. De notat că şi preşedintele Euroregiunii, Constantin Simirad, preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, a fost receptiv, implicîndu-se în totalitate în organizarea deplasării respective.
„După această vizită fiecare dintre preşedinţii de raioane şi-a schiţat, într-un fel sau altul, un plan de acţiuni şi conlucrare cu instituţii din România şi, implicit, cu instituţii europene”, a subliniat Ion Harea, care a remarcat, totodată, că s-au convins cu toţii că „influenţa Uniunii Europene peste Prut este vizibilă”.
Mentalitatea oamenilor deja este alta. Atitudinea cetăţenilor faţă de gospodăriile lor, faţă de localităţile în care trăiesc este alta. Satele au devenit mult mai amenajate şi foarte multe dintre ele îşi rezolvă, practic, singure problemele. „Un sătuc realizează proiecte de 5-15 milioane euro. Stai atunci şi te gîndeşti: noi cam am rămas de tren. Ori am întîrziat, ori încă nu ne-am cumpărat bilete pentru acel tren”, a remarcat Ion Harea.
Delegaţia din Republica Moldova a vizitat şi numeroase mănăstiri, printre care: Putna, Suceviţa, Moldoviţa, Neamţ. „Vizita la orice mănăstire te schimbă spiritual, îţi îmbogăţeşte cunoştinţele”, a explicat vicepreşedintele Euroregiunii, după care a subliniat: „E păcat să trăieşti o viaţă şi să nu ajungi la Putna”.
Ion Harea a menţionat că planifică să organizeze o deplasare similară pentru cîţiva primari şi consilieri pe acelaşi itinerar, căci sînt multe lucruri interesante, care merită a fi văzute. (L.B.)
Lasă un răspuns