Un credit de cinci milioane de lei pentru proiecte sociale

Consiliul raional Ungheni va angaja un nou credit, în valoare de cinci milioane de lei. O decizie în acest sens a fost luată pe 16 septembrie curent. Au votat pro 27 din cei 28 de consilieri prezenţi la şedinţa extraordinară.
Graţie creditului respectiv, vor putea fi soluţionate numeroase probleme. Astfel, 1 milion 366,9 mii lei vor fi folosiţi la lucrările de finalizare a construcţiei gazoductului Ungheni-Petreşti. Peste două milioane de lei sînt destinate sistemului de sănătate din raion. Vor fi efectuate lucrări de reparaţie în oficiile medicilor de familie din Cornova (350,7 mii lei), Alexeevca (347,8 mii lei) şi Floriţoaia Veche (181,9 mii lei), la punctul medical din Morenii Vechi (169,6 mii lei), în secţiile: neurologie (66 mii lei), pediatrie (110 mii lei), hemotransfuzie (153 mii lei), boli infecţioase (40 mii lei). 200 mii lei sînt prevăzute pentru reparaţia farmaciei spitaliceşti, 70 mii lei – pentru instalarea sistemului de ventilaţie în secţia boli infecţioase, 29,4 mii lei – pentru pavajul în faţa secţiei fizioterapie, pulmonologie şi a sălii de şedinţe. Spitalului din Corneşti îi vor reveni 414,7 mii lei pentru reparaţia acoperişului.
Alte 500 mii de lei vor fi folosite la construcţia stadionului din Costuleni. Se ştie că echipa de fotbal de acolo evoluează în Divizia naţională a campionatului R.Moldova la fotbal.
Un milion de lei se planifică să fie utilizat sub formă de contribuţii pentru implementarea subproiectelor din cadrul Programului „Dezvoltarea comunitară rurală şi în oraşele mici” a Fondului de Investiţii Sociale din Moldova (FISM).
Dacă primăriile vor îndeplini toate condiţiile necesare, Consiliul raional va veni cu cîte o contribuţie în valoare de 70 mii de lei pentru: lucrările de reparaţie la liceul din Cetireni, aprovizionarea cu apă potabilă a satului Cioropcani, lucrările de construcţie a conductelor din Condrăteşti, lucrările de reparaţie a căminului cultural din Cornova, a şcolii primare-grădiniţă din Grozasca, a Centrului educţional gimnaziu-grădiniţă din Năpădeni, a gimnaziului din Ţîghira, a gimnaziului „Ion Vatamanu” din Pîrliţa, a liceului din Sculeni, a gimnaziului din Sineşti, a gimnaziului din Unţeşti, a sălii liceului „Dimitrie Cantemir” din or. Corneşti şi a grădiniţei din aceeaşi localitate, pentru construcţia unui pavilion la grădiniţa din Unţeşti, pentru construcţia unui mini stadion la Buşila. Alte 90 mii de lei vor fi alocate pentru conectarea la conducta de gaze a Centrului Medicilor de Familie din Pîrliţa.
Rămîne ca preşedintele raionului să negocieze cu o bancă comercială din Ungehni condiţiile contractului de credit şi să semneze toate actele necesare pentru a obţine acest împrumut în cel mai scurt timp. Rambursarea creditului se va face în anii 2011-2012. (L.B.)


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *