Spitalul din Corneşti, fără acoperiş

Spitalul din Cornesti
Spitalul din Cornesti

Spitalul din Cornesti
Spitalul din Cornesti

Spitalul din oraşul Corneşti se află într-o stare dezastruoasă. Ploile din această vară i-au adus acestuia un mare prejudiciu. Acoperişul s-a deteriorat, iar apa curge înăuntru. În unele locuri a căzut podul. Din acest motiv, unica secţie care a mai rămas a trebuit să fie închisă pentru două luni.
Acum, a fost redeschisă, datorită unui efort enorm. Podul a fost reparat. Potrivit Nataliei Chirinciuc-Munteanu, medic-şef al spitalului, rămîne însă problema – acoperişul. Acesta trebuie reparat. „Acoperişul este foarte vechi, de 30 de ani nu a fost schimbat. Tabla care stă în colţuri a ruginit şi apa acum intră în clădire”, spune dînsa.
S-a adresat la Direcţia situaţii excepţionale, dar nimeni nu a venit. A făcut un demers către conducerea raionului. Pe 16 septembrie, la şedinţa Consiliului Raional, ar fi trebuit să fie aprobată alocarea unei sume de 93 mii lei pentru lucrările de proiectare a acoperişului. O parte din consilieri însă, majoritatea din partea PCRM, au blocat această finanţare, abţinîndu-se de la vot.
„După şedinţă, s-au apropiat de mine doi dintre consilierii comunişti care s-au abţinut şi mi-au spus că nu au nimic împotriva spitalului din Corneşti. Ba din contra, acesta are nevoie de banii respectivi. Pur şi simplu, ziceau, ei şi-au dorit că şi banii destinaţi pentru reparaţia altor două obiective să fie redirecţionaţi spitalului din Corneşti. Mă îndoiesc că ei vor să ne ajute”, a accentuat medicul-şef al spitalului din Corneşti, după care a adăugat: „Atîta timp cît au fost la putere, nu ne-au dat nici măcar o hîrtie. Acum, cînd nu mai sînt la putere, ei vor deja să ne dea. Poţi să redirecţionezi banii atunci cînd eşti la putere, nu acum”.
Doar insistenţele populaţiei îi dau puterea să lupte mai departe, ca spitalul să funcţioneze în regim normal. Simte că forţele i se epuizează.
„Noi vrem să reparăm doar o parte din acoperiş, acolo unde funţionăm, căci doar pentru atît ajung banii. Cealaltă parte o vom repara în anii următori, atunci cînd vor fi bani”, susţine şefa spitalului.
La următoarea şedinţă a Consiliului Raional acest subiect va fi din nou pus în discuţie. Natalia Chirinciuc-Munteanu speră că atunci decizia respectivă va fi aprobată, deşi pentru lucrările de reparaţie deja va fi foarte tîrziu. „Începe sezonul ploilor. Cine va schimba acoperişul pe ploaie? Iar dacă încep ploile, podul, pe unele porţiuni, iar se va prăbuşi. Ce facem cu bolnavii din spital?”, se întreabă dînsa.
Fără un proiect  al acoperişului nimeni nu va începe reparaţia lui. Ce folos că a fost aprobată de Consiliul raional suma de 414,7 mii lei pentru lucrările de reparaţie, dacă nu a trecut decizia de alocare a sumei de 93 mii de lei pentru proiect?
Natalia Chiosa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *