Expert: Republica Moldova trece, în prezent, prin al treilea val al migrației

Imagine simbol, sursa: trm.md

Republica Moldova trece, în prezent, prin al treilea val al migrației. Primul val a fost în anii 2000/2005, când oamenii au plecat din cauza sărăciei. În al doilea val, anii 2015/2018, oamenii au plecat pentru o viață mai bună. Acum pleacă copiii, speranța acestei țări. Referitor la admiterea 2023 în universități, situația va fi mai proastă decât a fost în 2022. Declarațiile au fost făcute de către Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul ediției de vineri, 21 iulie, a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Potrivit expertului, pandemia de COVID-19 a forțat o parte din tinerii Republicii Moldova să studieze la o facultate de acasă. Acum, după pandemie, situația din nou se înrăutățește. Tinerii, prefere să plece la studii peste hotare. Alt lucru care a fost pozitivi în ultimii ani, spune expertul, sunt studenții străini care au venit masiv să facă studii în Republica Moldova. Însă, în prezent, se înregistrează o scădere a acestui indicator. Totodată, războiul dus de către Federația Rusă în Ucraina a influențat asupra numărului de studenți străini, din Ucraina și Rusia, care au venit la studii în Republica Moldova. La fel, este s-a înregistrat o creștere considerabilă a numărului tinerilor care după studiile de licență decid să meargă la masterat. Dar, deja această tendință nu se remarcă atât de mult cum a fost anii precedenți.

”Acum pleacă copii, speranța acestei țări. Admiterea 2023 va fi mai proastă decât a fost în 2022. Universitățile sunt primele instituții care trăiesc drama Republicii Moldova. Universitățile văd primele tragedia pe care oamenii acestei țări o vor vedea peste câțiva ani. Nu sunt studenți, deoarece nu sunt copii. Nu sunt copii că nu s-au născut. Iar 40% din cei care s-au născut aici, deja sunt peste hotare”, a mai adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță susține că în anul de studiu 2005/2006 în Republica Moldova, după primul val de migrație, când oamenii trimiteau bani acasă pentru ca ai lor copii să meargă la facultate, a fost înregistrat un boom al studenților, un număr de 34,6 mii de tineri care au mers în anul I la facultate. Așa ceva nu a mai în istoria țării niciodată. În următorul an, 2006/2007 numărul celor înmatriculați la primul an de licență a scăzut la 25,9 mii de persoane. Și de atunci, numărul a continuat să fie în scădere dramatică. Astfel, în anul de studiu 2017/2018 s-au înscris la o facultate 13,3 mii de tineri. De două ori mai puțin față de 2006/2007. În 2021/2022 a fost o înviorare a situației, legată de pandemia de COVID-19. În 2022/2023 a fost situația bună legat de numărul studenților străini și cei care au mers să facă studii după 30 de ani.

Imagine: viitorul.org

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *