Proiectul de lege privind amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale a fost aprobat de Guvern

Consultări publice la Ungheni

Localitățile din Republica Moldova vor putea deveni mai dezvoltate, mai populate și mai prospere. Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege care prevede principiile, criteriile, condițiile și procedura de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi.

Documentul stabilește formele de sprijin financiar pentru localitățile care vor decide să se amalgameze. Acestea includ alocări din bugetul de stat pentru dezvoltarea infrastructurii, suplinirea bugetelor locale pentru o perioadă de 7 ani, precum și alocarea stimulentelor financiare.

Conform proiectului, procesul de amalgamare voluntară va fi inițiat prin decizii ale consiliilor locale ale unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi, adoptate cu votul majorității consilierilor locali aleși. Populația unității administrativ-teritoriale amalgamate trebuie să fie de minim 3000 de locuitori.

În prezent, aproape 90% dintre unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I au o populație redusă, sub 5000 de locuitori, iar 35 la sută dintre ele înregistrează mai puțin de 1500 de locuitori. Prezenta lege își propune să creeze cadrul normativ necesar amalgamării voluntare a unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi, pentru a consolida capacitatea lor administrativă și a presta servicii publice de calitate cetățenilor din întreaga țară.

Documentul a fost elaborat de Cancelaria de Stat în cooperare cu partenerii de dezvoltare, fiind parte a Strategiei de Reformă a Administrației Publice pentru anii 2023 – 2030.

Reamintim că în februarie la Ungheni au fost organizate consultări publice privind strategia de reformă a administrației publice pentru anii 2023 – 2030, la care au participat primari, șefi de secții și direcții, din raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni.

Notă: Strategia de Reformă a Administrației Publice din Republica Moldova reprezintă un document de politici publice unitar, coerent și cuprinzător care descrie viziunea, scopul, obiectivele, acțiunile și resursele necesare procesului de transformare/perfecționare al administrației publice din Republica Moldova la nivel central și local pentru anii 2023-2030, în vederea aderării la Uniunea Europeană spre sfârșitul acestei perioade.

Participanții s-au interesat ce schimbări aduce documentul pentru regiunile în care locuiesc, ce presupune amalgamarea voluntară, dar și ce beneficii prevede.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *