Consultările publice privind noua strategie de reformă a administrației publice a fost prezentată și cetățenilor din Ungheni, Călărași și Nisporeni

Consultări publice la Ungheni

Zeci de persoane publice, inclusiv primari, , șefi de secții și direcții, din raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni, au participat, vineri, 10 februarie, consultările publice privind strategia de reformă a administrației publice pentru anii 2023 – 2030.

Notă: Strategia de Reformă a Administrației Publice din Republica Moldova reprezintă un document de politici publice unitar, coerent și cuprinzător care descrie viziunea, scopul, obiectivele, acțiunile și resursele necesare procesului de transformare/perfecționare al administrației publice din Republica Moldova la nivel central și local pentru anii 2023-2030, în vederea aderării la Uniunea Europeană spre sfârșitul acestei perioade.

Participanții s-au interesat ce schimbări aduce documentul pentru regiunile în care locuiesc, ce presupune amalgamarea voluntară, dar și ce beneficii prevede.

„Acest document este unul foarte important”, spune Andrei Grițco, șeful Oficiului teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, după care a mai adăugat: „De câte ori vorbesc cu primarii, șefii de servicii desconcentrate, oameni de afaceri, chiar și societatea civilă, mă întreabă toți ce urmează să se întâmple, când urmează să se întâmple și, cel mai important, ce beneficii va aduce această reformă cetățenilor. Vreau să discutăm anume aceste aspecte”.

Astfel,  Victoria Cujbă, șefa Direcției adminitrare publică la Cancelaria de Stat a prezentat strategia de reformă a administrației publice, după care au urmat și întrebările.

„Vrem să știm concret pe ce principii se va face amalgamarea: după numărul populației, numărul de case, sau străzi, etc? Dintre toți primarii cu care am vorbit, nimeni nu este de acord cu această procedură de amalgamare, nimeni nu vrea să-și taie creanga de sub picioare, să-și dea funcția de primar. Există o amlgamare voluntară și care este termenul”, a întrebat Ionel Alexandru, primarul de Bălăurești, Nisporeni, la întrebarea căruia, a răspuns Victoria Cujbă: „Comasarea voluntară, sau amalgamarea voluntară este un proces ireversibil. Sunt multe criterii după care se va face amalgamarea, dar ele nu se vor găsi în strategie. Se lucrează acum la o lege cu privire la amalgamarea voluntară, unde vor fi incluse toate aceste principii”.

De altfel, unii primari recunosc faptul că amalgamarea voluntară este de neevitat, și totodată –  necesară. „Dacă e să vorbim despre felul cum este structurată strategia, ea este bine facută. Important este e ca ea să se realizeze. Eu nu cred ca sunt oameni care să nu conștientizeze faptul că reforma este necesară. Dar tare mă tem ca să nu rămânem doar cu strategia. Vreau să fiu optimist, dar sunt realist, pentru că activitatea mea de 22 de ani în funcția de primar îmi spune că ar putea să rămână și asta o strategie doar pe hârtie, ca și altele”, a menționat primarul de Ciorești, Valeriu Guțu. Și primarul de Onișcani, Gheorghe Grecu susține că această reformă este una necesară. „Am activat ca primar și când era judetul și nu a fost chiar atât de rau, poate că trebuia de venit cu unele propuneri atunci la moment pentru ca să fie una în totalitate reușită. Primăria Onișcani este azi gata să amalgameze, dar la care condiții?”, s-a întrebat primarul.

De altfel, potrivit Victoriei Cujbă, deja sunt câteva cereri de la primari care cer amalgamarea primăriilor lor. Care sunt acestea, nu a specificat dar a menționat că: „La alegerile locale din care vor avea loc în toamnă, unitățile care vor să se amalgameze, vor intra într-un ciclu electoral nou, deja amalgamate. Asta a fost și logica – legea amalgamării voluntare”.

De menționat că, Cancelaria de Stat va sistematiza toate propunerile de modificare a noii strategii pentru a elabora documentul final și va fi propus spre aprobare în ședința Guvernului.

Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *