Salmonella pentru moldoveni sau cum rămâne nemuritoare „mafia cărnii” din Republica Moldova
La mai puţin de două săptămâni după ce procurorii au anunţat despre percheziţiile efectuate la firmele lui Anatolie Triteac, cel mai mare importator de carne în Republica Moldova, şi ridicarea din comerţ a sute de tone de carne, în pofida aşteptărilor, activitatea firmelor respective este în toi. La frigiderele lui Triteac de la baza angro de pe strada Petricani din Chişinău aproape în fiecare zi este descărcat un tir cu carne de pasăre de import, comercianţii stau în rând după marfă, iar pe rafturile supermarketurilor se găseşte din belşug toată gama de produse congelate Qualiko (aripi, şolduri gambe, piept, pui întreg), doar că la un preţ cu vreo 20 de lei per kilogram mai mic decât produsele autohtone.
Descinderile mascaţilor
La 18 ianuarie, Procuratura Generală anunţa că ofițerii Direcției Investigații Complexe a Inspectoratului Național de Investigații şi procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) au descins cu percheziţii la patru companii ale unui om de afaceri din Chişinău pe motiv că în urma unor achiziţii de control s-a depistat că produsul plasat în comerţ de către companiile respective este infectat cu bacterii.
În scurt timp în presă a fost lansată informaţia că este vorba de firmele omului de afaceri Anatolie Triteac, preşedintele Uniunii producătorilor și importatorilor de carne.
La scurt timp a apărut şi forfota de pe reţelele socialie. „Am văzut astăzi percheziții, atât de mult întârziate, la cei care se ocupă de importurile de carne din R. Moldova. Acolo unde înflorește o mafie bine structurată deja de mai bine de 20 de ani”, a scris pe Facebook jurnalistul Alex Cozer.
„În sfărșit organele abilitate au atras atenție la calitatea importurilor produselor agroalimentare. Despre situația cu importul cărnii nu odată au scris presa și experții. Sperăm foarte mult că această operațiune nu se va transforma într-o acțiune „de piar” de o zi cu scopuri obscure. Din păcate, interesele și clanurile distrug și aici producătorul local. Interesele mafiei importurilor de carne, pe de o parte, și a monopolului pe piața cerealelor, pe de altă parte, care achiziționează la preț derizoriu porumbul și grâul de aici și face profituri exorbitante din export”, a scris fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Alexandr Slusari.
În acelaşi timp, scurgerile de informaţie şi comunicatele oficiale de la procuratură continuau să şocheze: „Carnea este infectată cu Salmonella”, „Din depozitele frigorifice au fost ridicate 480 tone de carne”.
Totodată, presa a scris, cu referinţă la surse din procuratură, că dosarul a fost pornit încă la începutul anului trecut.
NOTĂ: Salmonella este un gen de bacterie patogenă intestinală care cauzează unele boli infecțioase (febră tifoidă, paratifos, intoxicații alimentare etc.). Salmonella este cauza celor mai răspândite toxiinfecții alimentare, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau de apă infectată. Netratată la timp, salmonelloza poate duce la deces.
„Am lucrat tot timpul! Nu au luat nimic!”
Societatea cu răspundere limitată MMD GROUP este principala companie importatoare de carne de pasăre din cele patru deţinute de Anatolie Triteac. Pe portalul întreprinderii, https://www.mmd-group.md/, găsim un număr de telefon. Ne încercăm norocul şi de la celălalt capăt ne răspunde o femeie. Ne prezentăm ca potenţiali cumpărători, iar femeia ne răspunde amabili că marfă este şi putem să venim la depozitele care se află pe strada Petricani, 19/5.
– Dar lucraţi? Căci s-a vorbit în presă că au găsit bacterii, au ridicat marfa…
-Am lucrat tot timpul! Nu au luat nimic! Nu este adevărat ce spune presa. Au venit de la ANSP şi au luat probe pentru analize. Încă nu cunoaştem rezultatul.
Ajunşi la depozitele frigorifice ale MMD GROUP, descoperim forfotă mare. Câteva camionete aşteaptă să fie încărcate cu marfă, muncitorii aduc baloturile cu găini congelate. Alături, tocmai a venit un tir, iar şoferul încearcă să parcheze cât mai aproape de depozit pentru ca să le fie mai uşor hamalilor să descarce marfa.
Întrebăm de câţiva muncitori dacă a fost închis depozitul, dacă a fost poliţia, dacă s-au făcut percheziţii. Toţi strâng din umeri.
Anatolie Triteac: „E mâna concurenţilor!”
În timp ce ne îndreptam către depozitele MMD GROUP, am văzut un automobil de model Porshe Cayenne, cu numărul de înmatriculare MMD 1, la al cărui volan se afla Anatolie Triteac.
Ajungându-l abia în stradă, am reuşit să schimbăm câteva cuvinte cu cel care este considerat „regele cărnii din R. Moldova”. „Nu vreau să mă filmaţi. Veniţi luni, că vor fi rezultatele analizelor de laborator şi vom discuta. Tot ce se scrie sunt minciuni. Da, au fost nişte percheziţii, dar nu au ridicat sute de tone de carne. De unde să ştie ce bacterii sunt, dacă nu-s gata rezultatele de laborator? Eu mă ocup cu carnea din 1994, aduc cel puţin 30 de tiruri cu carne timp de o lună. Cum credeţi, o să mă compromit în halul acesta? E clar că e mâna concurenţilor. Ca să vă convingeţi, duceţi-vă la Metro sau Nr.1 şi vedeţi cât costă un pui Qualiko şi cu cât sunt mai scumpi puii de la Axedum sau de la Avicola Floreni. Dar veniţi luni, când vor fi rezultatele analizelor”, ne-a spus businessmanul.
Am aşteptat câteva zile, iar luni am încercat să-l contactăm pe Anatolie Triteac. Secretara ne-a spus că acesta nu a fost la birou şi nici nu cunoaşte dacă sunt rezultatele de la ANSP. „Domnul Triteac are foarte multe întâlniri de afaceri programate pentru astăzi, trebuie să meargă pe la ambasade, are multe de rezolvat”, ne-a spus femeia.
Am mers la supermarketurile Metro şi Nr.1 ca să verificăm cele spuse de Triteac. Pe rafturi, erau din belşug produse Qualiko, cu 20 de lei mai ieftine decât produsele similare ale altor producători.
Procurorii tac. Tac şi ceilalţi
După ce presa a turuit câteva zile despre percheziţii şi carnea infectată cu Salmonella, procurorii nu au mai comunicat nimic despre cum decurg investigaţiile. Am încercat să aflăm singuri. „Urmează să fie prezentate rezultatele expertizării mărfii care a fost indisponibilizată. Alte date vom comunica ulterior avansării investigațiilor”, ne-a comunicat ofiţerul de presă de la PCCOCS, Emil Gaitur.
Am încercat să obţinem informaţii de la Agenţia Naţională pentru Securitatea Alimentelor (ANSA) şi Agenţia Naţională Sănătate Publică (ANSP) care în toată această istorie au luat apă în gură.
După un scurt interogatoriu, secretara din anticamera vicedirectorului de la ANSA a promis că îi va transmite informaţia şefului său şi acesta o să ne contacteze în timpul apropiat. Nu a fost să fie.
La ANSP nu a răspuns nimeni la telefoane.
Cine este Anatolie Triteac
Anatolie Triteac este considerat principalul importator de carne din Republica Moldova. Dar deține afaceri şi în alte domenii. Întreprinderea MMD Group SRL, a cărei activitate se rezumă la comerţul cu ridicata al cărnii şi produselor din carne este fondată de Anatolie și Liudmila Triteac, cu cote de 80% și respectiv 20%. Firma are profituri de milioane, iar în 2021 a obținut un profit net din vânzări de 11,53 milioane de lei.
De pe portalul întreprinderii aflăm că MMD GROUP și-a început activitatea în 1994, prin importul în Republica Moldova al cărnii și produselor de carne de peste hotare.
Începând cu 1997, rețeaua de clienți s-a lărgit pe întreg teritoriul republicii, printre care rețele de supermarkete, combinate de prelucrare a cărnii, precum și cele mai mari baze angro din republică.
Din 1998, conducerea companiei decide achiziționarea propriului transport frigorifer, ceea ce ulterior a devenit un nou gen de activitate a companiei. În prezent, departamentul de transport și logistică efectuează deservirea și livrarea mărfurilor prin intermediul transportului frigorific, prin Europa, din țările de Sud în țările CSI.
În ziua de azi, compania este lider pe piața de import și distribuție a produselor din carne în Republica Moldova.
Produsul Qualiko este un brand al întreprinderii Myronivsky Hliboproduct (MHP). De pe portalul întreprinderii https://www.qualikoglobal.com/md/about-us/ aflăm că păsările sunt crescute la 2 ferme din Ucraina, în Mironovka şi Viniţa. MHP Food Trading este un centru de distribuție MHP situat în Dubai, Emiratele Arabe Unite. Pe ambalajele produselor Qualiko sunt înscrisuri cu caractere arabe.
Celelate trei firme, Trialtex Plus SRL,Sper Trade M SRL şi Qualiko-Group SRL sunt înregistrate pe numele membrilor familiei Triteac. Familia deţine în proprietate depozite-frigidere, tiruri şi o reţea de brokeri vamali.
În 2001, Triteac făcea parte din Consiliul de Administrație a Băncii Comerciale Victoriabank.
„Mafia cărnii”
La 18 noiembrie 2009, la ședința Guvernului, Viorel Chetraru, pe atunci şeful Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi a Corupţiei, a făcut publică o listă de persoane care ar fi fost implicate în schemele de monopolizare a pieţei de carne, numite generic „Mafia cărnii”. Printre acestea figura și Serghei Iaralov. „Este vorba, în faza inițială a implementării monopolului, de membrii Asociației importatorilor și producătorilor de carne, printre aceștia fiind cetățenii Anatolie Triteac, Nicolae Curtoglo, promovați de cetățenii Vladimir Soroca, Vitalie Burlacu, Serghei Iaralov și reprezentanții ministerelor de ramură care erau abilitați cu dreptul de a reglementa această activitate – Anatol Spivacenco, fost viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Iurie Muntean, ex-viceministru al Economiei”, declara atunci Viorel Chetraru.
Peste doi ani, Ziarul de Gardă relata că în marele dosar „Mafia cărnii” au fost pornite şase cauze penale în care figurau şase firme, toate fiind amendate cu câte 100.000 de lei.
În 2020, portalul mold-street.com scria că Anatolie Triteac şi Nicolai Curtoglo controlează peste 70 la sută din importurile de carne în Republica Moldova.
În perioada comunistă presa scria despre Anatolie Triteac ca despre un apropiat al guvernării. Ziarul Timpul scria, în 2009, despre Triteac că ar face parte din „Mafia cărnii”, ai căror membri ar fi donat câte 10.000 de euro pentru manastirea Căpriana, în schimbul licenţei pentru importul cărnii. Capul „Mafiei cărnii”, potrivit jurnaliştilor de la Timpul, ar fi fost Vladimir Plahotniuc.
Un aport în „Mafia cărnii” l-ar fi avut şi fostul preşedinte Igor Dodon, care în perioada guvernării comuniste, în calitate de ministru al Economiei, a monopolizat piaţa importurilor de carne, Triteac rămânând în continuare o piesă importantă.
În loc de epilog
Timp de trei decenii Anatolie Triteac deţine o poziţie cheie pe piaţa importurilor de carne în Republica Moldova, fiind zgâlţâit câte oleacă după schimbarea guvernărilor. În această istorie apar mai multe semne de întrebare:
- Cum au stabilit oamenii legii că produsele sunt infectate cu Salmonella, dacă încă nu erau rezultate expertizelor, fapt confirmat de reprezentantul PCCOCS şi Triteac?
- În ce constă misterul celor 480 tone de carne? Cine a ridicat-o, unde au dus-o, unde se păstrează?
- Dacă produsul este infectat cu Salmonella, de ce întreprinderea activează în continuare, iar în comerţ se vinde produsul, punând în pericol sănătatea consumatorilor?
- Dacă dosarul a fost pornit cu un an în urmă pe motiv că se vinde carne infectată, de ce procurorii au tăcut atâta timp, lăsându-ne să folosim carne infectată cu Salmonella?
Autoare: Julieta Savițchi
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Partener al proiectului în municipiul Chișinău este Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău” care implementează proiectul „Prevenirea corupției în sectorul siguranței alimentare prin informare, formare și responsabilizare”.
Lasă un răspuns