Toți consumatorii noncasnici vor primi compensații la gazele naturale

Shortage and gas crisis. Money and a calculator on the background of a burning gas stove

Toți consumatorii noncasnici vor primi compensații pentru primii 500 de metri cubi (m.c.) de gaze consumați lunar, în perioada ianuarie-martie curent, în mărime de 12,27 de lei (fără TVA)/ 1 m.c. Mecanismul de compensare a gazelor pentru agenții economici a fost aprobat ieri, 31 ianuarie, de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), transmite Expresul cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

O altă prevedere inclusă în mecanismul elaborat de Ministerul Economiei se referă la acordarea compensațiilor întreprinderilor cu consum sporit de gaze naturale din sectoarele: agroalimentar, al îmbrăcămintei și încălțămintei, al sticlei, covoarelor, al articolelor de hârtie și carton. Companiile vor putea solicita al doilea tip de compensații în cazul în care factura lunară la gaze (fără TVA) reprezintă cel puțin 5% din valoarea livrărilor de mărfuri și servicii din luna respectivă. Și în acest caz se stabilește compensația pentru gaze în cuantum de 12,27 de lei (fără TVA)/ 1 m.c., dar nu mai mult de 1,5 milioane de lei per consumator noncasnic pe lună. Din suma compensată se va exclude compensarea pentru primii 500 m.c.

„Guvernul înțelege foarte bine situația dificilă în care s-au pomenit mulți agenți economici, din cauza scumpirii resurselor energetice. Compensația pe care o vom acorda îi va ajuta să depășească perioada rece a anului, să păstreze locurile de muncă și să nu recurgă la majorări de prețuri”, a menționat prim-ministrul Natalia Gavrilița.

Agenții economici pot solicita compensațiile pentru gaze prin intermediul ghișeului unic de raportare electronică: https://raportare.gov.md/, completând formularul de solicitare. Depunerea ultimei cereri trebuie să aibă loc până la data de 12 mai 2023.

Suma totală a compensațiilor acordate consumatorilor noncasnici nu va depăși 230 de milioane de lei, bani alocați din fondul de intervenție al Guvernului.

Tot ieri, CSE a permis consumatorilor noncasnici procurarea a până la 200 de metri steri de lemn de foc, din specii moi și rășinoase, pentru uz propriu.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *