Specialiștii în sănătate trag un semnal de alarmă. Rata de imunizare anti-COVID, dar și cu alte vaccinuri obligatorii este scăzută
În raionul Ungheni, este mic nu doar nivelul de acoperire vaccinală împotriva COVID-19, dar este scăzută și rata de imunizare cu alte tipuri de vaccin, împotriva altor boli. De exemplu, conform datelor Direcției Centrul de Sănătate Publică, în anul 2021, rata de vaccinare împotriva difteriei, tatanosului și tusei convulsive (DTP) a fost de doar 76,2%. Iar cea împotriva rubeolei, oreionului și rujeolei (ROR) – de 88,8%. În ceea ce privește rata de acoperire vaccinală în raion, a fost atinsă doar 25%. Pentru a umple golurile existente în programul de vaccinare și a atinge ținta recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – de 95% la toate vaccinurile, iar la imunizarea împotriva COVID-19 – de 70%, în Ungheni, a fost lansată campania de vaccinare locală – „Vaccinează-te, protejează-ți viitorul!”.
Principalii factori de decizie, dar și reprezentanți ai administrației publice locale, consilieri locali, directori de școli și grădinițe, lucrători medicali și sociali s-au întâlnit la eveniment pentru a agrea un plan local de vaccinare, specific satelor din raionul Ungheni.
„Ca vaccinul să ne protejeze populația, inclusiv copiii, trebuie să avem o acoperire vaccinală la nivelul recomandat de către experții OMS. Însă, pe parcursul ultimilor ani, în țară se observă scăderea acestui nivel sub limita care ne oferă protecție. Totodată, și mai mult au avut de suferit programele de imunizare, în contextul pandemiei de Covid-19”, a declarat Svetlana Nicolaescu, secretar de stat la Ministerul Sănătății.
La rândul său, Nicolae Furtună, șeful Direcție prevenire și controlul bolilor transmisibile, din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, le-a recomandat persoanelor responsabile care nu fac parte din sistemul de sănătate să ajute sistemul de sănătate, să vină cu mesaje pro-vaccinare, pentru a face front comun și a le explica oamenilor importanța vaccinării. Potrivit lui Nicolae Furtună, datorită programului de imunizări, anual în țară sunt prevenite 350 de decese și peste 42 de mii de cazuri de îmbolnăvire. „Ceea ce ne dorim e să avem o acoperire vaccinală per total, în raionul Ungheni, de 70%, de altfel, iar umplem spitalul cu bolnavi de COVID-19. Oare nu ne ajung cei doi ani ca să ne învățăm lecția? Eu cred că e suficient. Iar în ceea ce privește acoperirea vaccinală în rândul copiilor, să fie atinsă 95%”, a accentuat Nicolae Furtună.
Potrivit autorităților din raionul Ungheni, un plan teritorial pentru a crește rata de imunizare va fi aprobat în luna iulie, când va avea loc următoarea ședință a Consiliului Raional. Planul va fi ajustat la nevoile și posibilitățile fiecărei localități din raion, a subliniat Tatiana Lazăr, vicepreședinta raionului.
Campania de vaccinare este implementată de Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu suportul Organizației Mondială a Sănătății și Uniunii Europene. Aceasta se desfășoară în Chișinău, Bălți și UTA Găgăuzia, și în raioanele unde se înregistrează o acoperire vaccinală joasă – Strășeni, Criuleni, Cahul, Călărași, Căușeni, Sîngerei și, respectiv, Ungheni.
Potrivit Ministerului Sănătății, calendarul național de imunizare include 12 boli prevenibile prin vaccinare. Toate vaccinurile care ajung în țara noastră sunt procurate de la producători precalificați de OMS, fiind respectate standardele de siguranță. În anul 2021, din resursele bugetului de stat au fost alocate 15 milioane de lei pentru achiziționarea vaccinurilor incluse în Programul național de Imunizări, iar pentru anul 2022 sunt planificate peste 16 milioane de lei. Datorită vaccinării, variola, poliomielita, dar și alte boli au dispărut din regiunea europeană, iar Republica Moldova a obținut statutul de eliminare a rujeolei și rubeolei datorită ratei înalte de vaccinare.
Tatiana Tesliuc
Editor: Elena Cucu
Lasă un răspuns