La Sadova s-a purtat „ie cu mândrie”

La 24 iunie, când s-a marcat Ziua Universală a Iei, sărbătoare care promovează frumusețea autentică a cămășii tradiționale românești, curtea Grădiniței din Sadova s-a umplut de lume. O ie, sau cel puțin un element al costumului popular, au purtat cu toții în ziua respectivă: copii, părinți, educatori sau oaspeți din localitate, dar și din afara țării.

Evenimentul, intitulat „Poartă Ie cu Mândrie”, s-a aflat la cea de-a doua ediție la Sadova. ”Ne-am propus să unim lumea frumos”, a fost primul răspuns pe care l-am primit de la Zinaida Postoroncă, directoarea grădiniței. Potrivit dânsei, a ieșit o sărbătoare chiar peste așteptări, pentru că tot mai multă lume a fost implicată în organizarea și desfășurarea ei.

Pentru început, curtea grădiniței a fost împânzită cu prosoape, covoare, stoguri de paie, unelte de țesut, fire, haine naționale, flori, dar și de obiecte vechi – ”din lada bunicii”. După ce au fost expuse privirilor, obiectele aduse de localnici la grădiniță sunt puse acum la loc de cinste, iar administrația instituției își propune să amenajeze aici un mini-muzeu, pentru a le oferi copiilor șansa de a se familiariza cu trecutul.

„Am observat interesul sporit pe care l-au manifestat copiii față de obiectele expuse. Furca de adunat fânul a fost confundată cu un picior de dinozaur și chiar cu o furculiță, iar fierul de călcat cu cărbuni s-a identificat cu un ceainic – toate astea din perspectiva micuților. Consider că având ocazia de a admira și pune mâna pe obiecte vechi, se va realiza o conexiune cu trecutul, se va dezvolta dragostea față de valorile autentice românești, care au existat dintotdeauna la Sadova, dincolo de toate stereotipurile care s-au format în societate față de localitatea noastră”, a mai spus Zinaida Postoroncă.

De ziua iei, copiii au smuls ropote de aplauze după ce au dansat o suită de dansuri populare. Nici angajații de la grădiniță nu au stat deoparte, evoluând alături de ei, cântând și dansând deopotrivă. În ”ajutor” au venit și două bunicuțe: Emilia Dodon și Veronica Orbu, care au impresionat publicul prin interpretarea unor piese vechi.

La eveniment au luat parte și cinci copii de la Centrul de plasament temporar pentru refugiați din orașul Călărași, însoțiți de părinți. Impresionați de cele văzute la Sadova, în mod special de piesele vechi ce vor deveni exponate de muzeu în scurt timp,  copiii ucraineni au primit hulubași de pace, copți chiar la grădiniță. De altfel, grație implicării unor localnici din diaspora, toți copiii au avut parte de surprize dulci de Ziua Iei sărbătorită la Sadova.

”Copiii au fost de-a dreptul entuziasmați. Pandemia ne-a arătat cât de mult contează socializarea, iar noi trebuie să scoatem învățăminte din asta și să le oferim cât mai multe ocazii să iasă din găoace și să descopere cât mai multe lucruri și locuri. Vom continua și în anii care vin să cultivăm frumosul, să le oferim ocazia să-și cunoască trecutul și valorile neamului”, a declarat Zinaida Postoroncă.

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *