O nouă întorsătură pentru tânărul coregraf Eugen Cernat

„Cine a spus că dansul este doar pentru fete sau doar pentru băieți?”, se întreabă Eugen Cernat, un tânăr dansator și coregraf din Ungheni.

Are 23 de ani. Ambițios și cuprins de mult entuziasm, la această vârstă a reușit deja să-și creeze propriul studio de dans, unde le predă copiilor dornici să învețe tehnici și mișcări ale dansului modern sau hip-hop. Cu toate că face dans de vreo cinci ani, Eugen afirmă că încă are mult de muncit pentru a ajunge un profesionist în acest domeniu. Pentru că depune foarte multă pasiune în ceea ce face, dansurile create de el nu pot rămâne trecute cu vederea.

Pasiunea pentru dans și ochiul critic al fratelui

Pasiunea pentru dans a apărut pe la vârsta de 12 ani. A fost inspirat de un tânăr pe care-l vedea deseori improvizând afară. Fiind impresionați de prestația realizată de acel tânăr, Eugen și fratele său geamăn au decis să facă primii pași în arta dansului.

Ulterior, fratele său a renunțat la dans, orientându-se spre alte domenii. În schimb, Eugen nu s-a oprit din a-și continua pasiunea. Fratele său a devenit ochiul lui critic și cel mai înflăcărat susținător.

„Este foarte important ca să fie cineva în spatele tău, care să te susțină și să-ți atragă atenția acolo unde mai trebuie să lucrezi și să îmbunătățești”, spune Eugen.

Ține cont atât de laude, cât și de critici, mai ales că, din sugestiile pe care le primește din exterior, îi este mult mai ușor să lucreze asupra greșelilor și să le corecteze, ca data viitoare să se descurce mai bine.

A început să danseze de la vârsta de 18 ani, scopul lui inițial fiind să se dezvolte în calitate de dansator și apoi – să-i învețe pe alții.

Visurile lui Eugen

Pe lângă faptul că-și dorește să participe la master-classuri organizate de către coregrafi de talie internațională, el vrea să ajungă la emisiunea „Românii au talent”. Concursul se regăsește acum în lista sa de priorități.

Nu are în spate o școală de dans, nici nu a avut cine să-l învețe. Este autodidact. Tot ce a obținut până acum este exclusiv, rodul râvnei și pasiunii pentru dans.

Treptat, i-a încolțit în minte ideea de a-și deschide propriul studio de dans. Era conștient că această idee este prea „costisitoare” pentru bugetul modest pe care-l avea și, pentru a-și atinge țelul, a început să predea copiilor de prin sate și să-i inițieze în a face primii pași în ritm de dans. I-a reușit.

Muncitor. Disciplinat. Ambițios. Răbdător. Capabil

MDark este denumirea studioului de dans pe care l-a fondat în urmă cu trei ani. Inițialele denumirii studioului au fost inspirate din calitățile pe care un dansator trebuie să le aibă: M – muncitor; D – disciplinat; A – ambițios; R – răbdător; K – capabil.

„Anume aceste calități definesc un dansator bun, ele îl ajută să-și realizeze scopul propus și să obțină succes”, a menționat Eugen.

Trupa se întrunește de trei ori pe săptămână pentru a exersa, deși este prea puțin acest timp pentru a învăța pe deplin, arta dansului, spune el. Atunci când trupa evoluează în fața publicului, Eugen este atent și urmărește atent mișcările executate în timpul dansului, precum și emoțiile pe care micii dansatori le transmit prin intermediul mișcărilor. „Trebuie să trăiești dansul, mă refer la emoții, mimică. Nu poți să fii un roboțel care execută doar niște mișcări, ci trebuie să transmiți publicului emoții, sentimente”, spune el.

A reușit să lege o relație prietenoasă cu copiii, iată de ce atmosfera care domină în colectivul lor este una pozitivă și armonioasă. Totuși, are un set de cerințe și reguli pe care trebuie să-l respecte copiii. În timpul dansului, nu se bazează doar pe mișcările corpului, ci se străduie să ofere copiilor și multă disciplină, aceasta stând la baza succesului.

Este exigent cu sine însuși. În calitate de coregraf, recunoaște că mai are mult de muncit ca să obțină performanțe înalte. Se inspiră, urmărește coregrafia dansatorilor de talie internațională și speră că, într-o bună zi, având multă muncă în spate, va atinge culmile succesului în această artă a dansului și că munca depusă zilnic îi va fi apreciată la nivel înalt.

În prezent, ghidează și antrenează 12 copii, numărul fetelor depășindu-l pe cel al băieților: „Băieții preferă fotbalul, dar îi înțeleg perfect, deoarece, până la 18 ani, și pe lista mea de priorități era fotbalul. Ulterior, lucrurile au luat o altă întorsătură”.

Nu poate să-și imagineze viața fără dans și nici nu poate sta departe de copii, mai ales când vede entuziasmul și dorința lor de a învăța de fiecare dată ceva nou: „Îmi place să fiu în mijlocul copiilor, să fac ceea ce-mi place”.


Articolul este realizat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

 Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *