Ce trebuie să știm despre alergia la ambrozie. Specialiștii în sănătate explică
Cunoscută și sub denumirea de „febra fânului”, alergia la ambrozie este determinată de polenul unei buruieni denumite Ambrosia artemisiifolia, care se elimină în aer. Alergia este determinată de polenul bogat în fragmente alergizante care se răspândesc cu ajutorul vântului.
Ce este ambrozia?
Ambrozia este cea mai răspândită specie de buruiană, fiind o planta invazivă, parazita, care se adaptează cu ușurință condițiilor de sol și de climă nefavorabile. Se înmulțește extrem de rapid, prin semințe (o ambrozie matură poate produce câteva zeci de mii de semințe) și este rezistentă la secetă. Temperaturile ridicate din ultimii ani au favorizat răspândirea acesteia.
Ambrozia crește pe terenurile neîngrijite din orașe și din apropierea acestora, în parcurile și grădinile neîntreținute, de-a lungul drumurilor, inclusiv pe terenurile agricole, provocând daune recoltelor.
Când apare ambrozia?
Semințele de ambrozie încep să încolțească primăvara, odată cu majoritatea plantelor, însă începând cu jumătatea lunii iulie și până spre sfârșitul lunii septembrie, ambrozia produce o cantitate mare de polen. Polenul ambroziei este răspândit în atmosferă pe calea aerului, pe distanțe lungi, astfel încât și persoanele care nu locuiesc în apropierea locurilor populate de această buruiană pot să resimtă efectele alergiei.
Odată ajunsă la vârsta maturității, planta poate elibera pâna la câteva miliarde de grăunciori de polen.
Cum apare alergia la ambrozie?
Cantitatea de polen eliberată de ambrozie și purtată de vânt, ajunge în căile respiratorii. Organismul detectează „intrusul” și încearcă anihilarea lui printr-un raspuns imun. 30 de grăunciori de polen/m3 pot genera o reacție alergică, iar în cazul persoanelor cu o anumită sensibilitate, 1-2 graunciori de polen/m3 sunt suficienți pentru declanșarea alergiei.
Important de menționat este și faptul că alergia la ambrozie apare în urma expunerii repetate pe perioade mari de timp, de până la câțiva ani, la polenul acestei plante. Nu există date suficiente cu privire la relația dintre expunerea la polenul de ambrozie și gradul de severitate al reacțiilor alergice, însă evitarea, pe cât posibil, a alergenilor pot îmbunătăți considerabil simptomele alergice.
Simptomele alergiei la ambrozie
Adesea simptomele alergiei la ambrozie se manifestă acut după sezonul de polenizare al gramineelor, în lunile august – septembrie. Aici se poate evidenția: strănutul în salve (repetat), mâncărimi la nivelul nasului și ochilor, congestie nazală (nas înfundat), secreții nazale apoase, anosomie (pierderea mirosului), cefalee, somnolență, ochi iritați, lacrimare excesivă.
Sarcinile Sistemului Medical Teritorial rezultă în a informa populația, inclusiv grupurile țintă de populație despre influența ambroziei în apariția, declanșarea bolilor netransmisile cu rată înaltă de contagiozitate, morbiditate și decese cu care se soldează. În acest sens, Direcția Centrului Sănătate Publică Ungheni lansează, âncepând cu 17 iunie și până pe 17 septembrie, o campanie de informare și conștientizare privind măsurile ce se impun în scopul limitării a ariei de extindere a ambroziei și cunoaștere de către populație a factorilor de risc iminent prezent. Astfel, lucratorii medicali ai asistenței medicale primare, vor avea rolul de a informa populația despre factorii de risc, dar responsabilitatea le revine și agenților economici din teritoriu, indiferent de forma de proprietate, instituțiilor de stat, sectorului individual, deținatorilor de terenuri prelucrate extravilan, gestionarilor de drumuri locale, regionale, naționale și internaționale.
Nicolae Deliu, șef secție promovarea sănătății
și controlul în prevenirea bolilor netransmisibile
din cadrul Directiei Centrului de Sănătate Publică Ungheni
Lasă un răspuns