Criză de blanchete pentru pașapoarte în Moldova, acestea vor fi eliberate doar celor care au urgenţe

Imagine simbol

Sunt probleme la Centrele multifuncţionale ale Agenţiei Servicii Publice(ASP) care provoacă revoltă în rândul cetățenilor. În plin sezon estival, autorităţile au anunţat că vor elibera paşapoarte doar celor care au urgenţe. E criză de blanchete dar e și aglomerație mare pentru că mulți au lăsat perfectarea documentelor pe ultima sută de metri, scrie tvrmoldova.md.

Sunt foarte multe cazuri de refuz. Deoarece capacitatea Agenției de Servicii Publice este limitată iar mulți oameni sunt puși în așteptare pentru o perioadă prea lungă.

Probleme mai mari sunt pentru cei ce trebuie să meargă la tratamente în străinătate. Orice zi de întârziere poate duce la agravarea bolii.

Potrivit lui Stelian Gorincioi, şeful Departamentului acte de identitate, cetăţenie şi evidenţa persoanelor, ASP. Persoanele care ne prezintă nouă toate documentele justificative, programare peste hotare, vacanţă, vizită la medic, Agenţia Servicii Publice deserveşte pe toţi cetăţenii. Nu exclud că mai pot exista cazuri de refuz, dar până la urmă noi rezolvăm. Astăzi, de exemplu, până la ora 13, la urgenţă au fost deservite 400 de persoane.”

Procuratura Anticorupție a oferit noi detalii în dosarul blanchetelor pentru pașapoarte, o fraudă care a generat și ea actuala criză. Au fost aplicate sechestre pe 49 de bunuri imobile ale învinuiților și au fost citați pentru audieri persoane care au fost funcționari la ASP, dar și trei oameni de afaceri.

În luna mai, Agenţia Servicii Publice a anunţat că nu va mai elibera paşapoarte noi pentru cetăţenii Republicii Moldova chiar dacă actul este expirat. Autorităţile au motivat că sunt prea multe solicitări şi este lipsă de blanchete. Valabilitatea paşapoartelor a fost extinsă până în iunie 2023, însă doar cinci state au acceptat să primească basarabenii cu acte expirate.

Săptămâna trecută, directorul ASP, Mircea Eşanu, a declarat că la începutul lui iulie, în Republica Moldova urmează să ajungă 250 de mii de blanchete pentru pașapoarte iar Agenția va putea elibera actele de identitate tuturor cetăţenilor, nu doar celor care au urgenţe.

 

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *