Viața femeilor și a fetelor din Costuleni va fi schimbată
Viața femeilor și a fetelor din Costuleni, Ungheni, se dorește a fi schimbată prin intermediul Proiectului „E(ducație) despre Cultură”. Acesta va dura timp de șase luni și va pune accent pe schimbarea atitudinilor și îmbunătățirea calității vieții, prin aplicarea educației nonformale, depășirea blocajelor de dezvoltare personală și profesională a femeilor și fetelor din satul Costuleni.
Proiectul este implementat de Asociația Băștinașilor din Costuleni „Cu drag pentru acasă” și realizat cu susținerea Centrului Național de Studii și Informare pentru Problemele Femeii „Parteneriat pentru Dezvoltare”, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF.
„Asociația Băștinașilor din Costuleni dorește astfel să creeze și să dezvolte în localitate un mediu prietenos, unde femeile și fetele din comunitate vor putea comunica, învăța și discuta probleme de interes comun, vor putea să facă și schimb de experiență între ele, indiferent că este vorba despre artizanat, educație nonformală, culturalizare sau socializare”, ne spune Tatiana Clopot, coordonatoarea Proiectului.
În cadrul acestui proiect va fi lansat și un Club al Femeilor Active cu Idei din localitate (CFAI). Spațiul va fi amenajat și dotat cu toate cele necesare pentru buna funcționare a acestuia.
„Ne dorim să informăm cât mai mult fetele și femeile, să le abilităm în domenii diferite, să promovăm drepturile egale între bărbați și femei, precum și să milităm pentru combaterea inegalităților în comunitate și pentru susținerea femeilor și a fetelor în procesul de incluziune socială”, a menționat Aliona Dandara, membră a echipei de implementare.
Totodată, beneficiarele vor merge în vizită la teatre și muzee, vor putea să–și vândă produsele realizate în cadrului Clubului, la o expoziție în aer liber care va fi organizată în localitate.
La rândul ei, Zinaida Cibotari, una dintre beneficiarele acestui proiect, care este și meșteră populară amatoare, spune că este foarte entuziasmată de implicarea în acest proiect. În plus, Zinaida Cibotari le va învăța pe celelalte participante elementele de bază ale artizanatului și le va transmite o parte din cunoștințele ei despre cusutul iilor. „Vom reuși să scoatem mai multe femei din casă. Ele vor avea posibilitatea să iasă din zona lor de confort și din „statutul” lor de femeie casnică”.
Valoarea totală a Proiectului este de 91,1 mii lei, dintre care 82 de mii de lei sunt din partea finanțatorilor, 3.080 lei – contribuția administrației publice locale, iar 6.020 de lei – contribuția comunității.
Articolul este realizat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.
Lasă un răspuns