Și unghenenii sunt solidari cu refugiații din Ucraina
Unghenenii au demonstrat zilele acestea, în contextul situației create în Ucraina, că bunătatea nu are hotare. S-au mobilizat și au împărțit cu ucrainenii din puținul pe care-l au.
Pe Cristian l-am întâlnit la un punct de colectare pentru refugiații din Ucraina. Vine zilnic aici și aduce diverse produse alimentare, pentru refugiații din Ucraina. „Situația actuală din Ucraina, dar și faptul că am rude acolo mă determină să ofer ajutor. De asemenea, prin mine și alți oameni mai transmit produse. Zilele trecute, câteva persoane mi-au transmis niște bani ca să cumpăr ce mai este nevoie. Oamenii ajunși la ananghie, trebuie ajutați”, spune tânărul unghenean.
„DeDecor”, atelierul care crează amintiri
Atelierul „DeDecor” s-a transformat într-un punct de colectare pentru refugiații din Ucraina.
În odaia destul de încăpătoare sunt aranjate cutii de carton de diferite dimensiuni, ce conțin produse alimentare, dar și de igienă. Toate produsele sunt sortate, pentru a fi mai ușor refugiaților să își ia ceea de ce au nevoie, dar și pentru organizatori, ca să ducă o evidență a lucrurilor care sunt mai solicitate, dar și ce este surplus. Iar la al doilea etaj, sunt depozitate obiecte vestimentare, încălțăminte, plapume. „Eu am fost extraordinar de copleșită de emoții să văd atâtata solidaritate și bunătatate venită din partea oamenilor. Solidaritatea oamenilor vine dintr-un motiv, și acela e că suntem buni la suflet, empatici la problemele altora. Nu știm cu noi ce se poate întâmpla mâine…”, a menționat Veronica Gîrbu, inițiatoarea campaniei.
De altfel, Veronica Gîrbu, împreună cu Irina Gîrbu, administratoarea atelierului, s-au mobilizat chiar în a doua zi de la declanșarea războiului și au anunțat pe rețelele sociale despre inițiativa lor de a deschide un punct de colectare a produselor necesare pentru refugiații din Ucraina.
În câteve ore, de la publicarea anunțului, oamenii au fost foarte receptivi, aducând pachete cu diferite produse. „Inițial, era planificat ca noi să colectăm produsele, ca ulterior acestea să fie transmise la Chișinău, însă nu m-am așteptat să văd ucraineni să vină aici la Ungheni”, spune Veronica Gîrbu.
O parte din produse au fost duse la un centru de colectare din Chișinău. „Este un flux mare de oameni, care tot vin și o să continuie să vină, iar eu sper că o să ne menținem și o să-i putem ajuta în continuare. Totodată, mizez pe faptul ca țările europene o să ofere un ajutor financiar Republicii Moldova, pentru că altfel nu cred că o să ne descurcăm pe un termen lung. Și oamenii din Moldova sunt într-o situație economică nu chiar bună, însă din puținul pe care-l au, împart și cu alții”, a afirmat Veronica.
Celula de criză
De menționat că și Primăria municipiului Ungheni a creat o celulă de criză, pentru a veni în ajutorul refugiaților din Ucraina. A fost creată o bază de date privind locurile de cazare, prestatorii de servicii de catering, medicale etc. A fost creat un centru de apel, care va oferi asistență informațională și va coordona cazarea și alimentarea refugiaților.
Lista cu potențialele locuri de cazare se actualizează în permanență. Cei ce sunt dispuși să ofere cazare pentru potențialii refugiați pot apela la primărie pentru a fi incluși în baza de date. Totodată, doritorii de a oferi ajutor (resurse financiare, plapume, lenjerie, pamperși pentru copii etc.) pot să vină la primărie, unde vor fi colectate și transmise ulterior refugiaților.
Lasă un răspuns