Unghenenii care ne-au impresionat în 2021
Edgar BUNEA, actor
După ce și-a făcut studiile la o universitate din România, unde a studiat Teatru și Artele spectacolului, s-a reîntors în orașul natal – Ungheni. Aici și-a propus, chiar în plină pandemie, să fondeze trupa de teatru „TeatrUngheni”, care se bucură de popularitate în rândurile tinerilor, și nu doar.
Deja au fost realizate patru reprezentații ale piesei „Rămâne între noi” – un spectacol autohton cu și despre tineri. A reușit să implementeze și un proiect în cadrul căruia a creat o tabără de teatru pentru tinerii ungheneni. Nu se lasă descurajat de faptul că pandemia evoluează. El încearcă să-și ducă proiectele la bun sfârșit, desigur, cu toate măsurile de prevenire și control a Covid-19.
Natalia BZOVÎI, studentă
La vârsta de doar 20 de ani a reușit să transforme casa străbunicilor ei într-o casă memorială, unde a încercat să păstreze elementele unei gospodării autentice țărănești, de pe vremuri.
Timp de trei ani, tânăra a lucrat, dar încă continuă să lucreze asupra restabilirii casei. Are încă multe planuri, multe vise pe care tinde, cu ardoare să le realizeze.
Ba chiar vrea să-și facă și studiile în domeniu pentru a fi sigură că ceea ce-și dorește să facă pentru „Casa Memorială „Moș Pantelii” să fie făcut corect și conform tuturor reguliulor. Totodată își dorește ca această Casă Memorială să fie inclusă într-un traseu turistic. Noi credem că merită!
Ana NEGARĂ, voluntară
Și-a propus, că de două ori pe săptămână să pregătească câte un prânz cald pentru 15 familii nevoiașe din Pîrlița. Și face acest lucru absolut voluntar, în bucătăria proprie. Iar după ce prânzul este gata, îl distribuie beneficiarilor rapid, pentru ca acesta să nu se răcească.
Ana Negară spune că dintotdeauna și-a dorit să ajute oamenii sărmani pentru că, încă din frageda-i copilărie a fost martoră la unele scene, care au lăsat o amprentă adâncă asupra dorinței ei de a dărui și celui care nu are. Zice că o să continue să hrănească persoanele nevoiașe pentru că, văzând greutățile prin care trec acești oameni, nu-i poate lăsa în voia sorții. Iar cât puterile o vor ajunge, ea va continua să facă acest lucru.
Aliona MANCIU, bibliotecară
Este șef serviciu la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni. Pe lângă faptul că reușeșe zilnic să-și facă datoria ei de angajată, ea mai reușește să implementeze și proiecte peste proiecte, toate în folosul bibliotecii și a comunității.
Iar prin proiectele ei, își propune să doteze biblioteca cu diverse echipamente, să scoată în evidență femeile care stau în umbră, sau chiar să scoată în evidență pasiunile unor bărbați care la fel, stau ascunse. Reușește să facă multe, iar pentru că proiectele ei sunt apreciate de către comunitate, o motivează să continuie, să descopere, să scrie și să persevereze.
Victor COBZAC, om de cultură
După aproape jumătate de secol de activitate fructuoasă la Chișinău, el fiind și profesor, și conducător de instituție, și artist plastic, și poet (în anul 2021 îi este conferit titlul de „Maestru în Artă”), Victor Cobzac revine definitiv acasă, la Ungheni.
Aici, în orașul natal, desfășoară o amplă activitate culturală. Din inițiativa dânsului, are loc primul „Ring al poeziei”. La Muzeul de Istorie și Etnografie vernisează o expoziție de pictură și sculptură cu genericul: „Punte peste așteptări. Între culoare și cuvânt. Revenire”. Moderează cu mult har seara de lansare a primului album al cantautoarei unghenene, Aliona Leșanu și promite noi surprize culturale pentru Ungheni în anul 2022.
Lasă un răspuns