Călărășenii care ne-au impresionat în 2021

Nicolae VIERU, sculptor

Este cunoscut pentru cunoscuta sa sculptură „Hora haiducilor” de la Bravicea Călărașilor. El este cel care a venit cu inițiativa de a crea o expoziție de sculpturi în aer liber chiar în centrul orașului Călărași. Și începutul a fost unul bun. Acum, lângă Aleea Domnitorilor din oraș, poți să-l întâlnești și pe „Călărețul”, „Arcașul lui Ștefan”, „Dacul lui Decebal”. Acestea au fost realizate din sârbă, de o dimensiune imensă și absolut voluntar, fără a obține vreun profit. Mai poți vedea aici și sabia, dar și coroana lui Ștefan cel Mare.

Expoziția de sculptură polivalentă este o inovație atât pentru raionul Călărași, cât și pentru întreaga țară.

 

Nicoleta DVORNICOV, fondator

După ce și-a făcut studiile peste hotare, a revenit acasă. În momentul în care majoritatea tinerilor visează la o carieră peste hotare, ea dintotdeauna și-a dorit, ca după studiile în străinătate să revină acasă, în orașul ei de baștină și să facă ceva util pentru comunitatea în care trăiește.

A instalat o bibliotecă în aer liber în preajma mai multor instituții de învățământ, în memoria mamei sale. Este unica de acest gen din orașul Călărași. Totodată, a înființat și un centru de limbi străine și ghidare pentru tinerii de a studia peste hotarele țării, prnind de la premiza că, atunci când ea era absolventă și vroia să aplice la studii peste hotare, nu ave cine să o ghideze în acest sens.

Andrei PÎNZARU, antreprenor

Este un tânăr care și-a propus să aducă schimbarea în Călărași. Revenit din China după 6 ani de studii și alții 4 de experiență profesională, acesta își dorește să revoluționeze domeniul automobilistic de acasă și să îi convingă pe cei din jur să fie cât mai prietenoși cu mediul.

Acum tânărul, devenind rezident al Incubatorului de Afaceri din Călărași, încearcă să-i convingă pe călărășeni, dar și moldoveni la general, să își achiziționeze mașini electrice. El a reușit să aducă în țară deja câteva mașini electrice.

Prin această inițiativă, își dorește ca orașul Călărași să se modernizeze, visând ca într-o bună zi pe străzile din Călărași să circule transport public electric.

Vasile GAVRILIȚĂ, pensionar 

La 91 de ani ai săi, a învățat și să scrie, și să deseneze mai bine, lucruri pe care nu le-a făcut la timpul potrivit, adică în copilăria sa, când trebuia să meargă la școală. De ce vrea la școală? Pentru ca să învețe, ne-a spus el. Are o minte foarte lucidă, știe multe poezii pe de rost. La 91 de ani ai săi praticipat la un concurs raional al declamatorilor, organizat de primăria Călărași, unde a luat locul III.

Este foarte optimist. Spune că vrea să trăiască 100 de ani apoi să se ducă la şcoală. Aceasta este o dorință scrisă cu litere mari, pe o coală albă de hârtie.

Efim CHICU, scriitor

A învățat generații de elevi, predând limba și literatura română, dar și istorie la Gimnaziul Meleșeni. Este cunoscut ca un aprig apărător al valorilor românești, a participat activ la Mișcarea de Eliberare Națională, luând parte la marea Adunare Națională, Podul de flori, dar și la diverse întruniri și cenacluri. Euforia acelor evenimente a fost imortalizată în versurile sale.

A publicat nouă cărți, în mare parte de poezie, iar printre temele primordiale abordate în creația sa, idealul românesc este cel mai frecvent întâlnit.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *