Programul ”Sipoteni – Capitala Tineretului 2020-2021” s-a finalizat. Au fost făcute totalurile

Au trecut doi ani de când comuna Sipoteniul a câștigat titlul de Capitala Tineretului 2020. Proiectul urma să se deruleze pe parcursul anului respectiv, dar din cauza pandemiei, activităţile preconizate s-au extins şi pe durata anului 2021.

Festivitatea de totalizare a proiectului s-a desfășurat la data de 17 decembrie 2021, la Casa de Cultură din localitate, alături de principalii parteneri care au contribuit, în tot acest răstimp, la dezvoltarea comunității și la implicarea activă a tinerilor.

Pe Programului, la Sipoteni au fost desfășurate o multitudine de activități pentru tineri, care au fost trecute în revistă în cadrul ceremoniei de vineri. Printre ele se includ: Târgul locurilor de muncă pentru tineri, Lansarea traseelor turistice, Forum economic de totalizare a proiectelor implementate de tineri, Cupa regională de fotbal feminin, Cupa de taekwondo, seri de filme în aer liber, Maraton de alergare, Tabără „Tinerii – SATeliţi ai schimbării”, schimb de experienţă, conferinţe online și multe altele.

Primarul Vasile Rață s-a arătat extrem de mândru de reușitele înregistrate în cei doi ani, exprimându-și intenția de a extinde proiectele începute și de a continua să schimbe la față Sipoteniul. ”Am trecut prin multe provocări, dar succesele au încununat opera. Le mulțumim tuturor partenerilor care ne-au oferit sprijin”, a subliniat el.

Pentru cei mai activi actori ai programului, organizatorii au pregătit titluri și diplome de înaltă apreciere.

În cadrul ceremoniei s-au făcut și totalurile Concursului „Antreprenorul Pro-Comunitate al anului 2021 la Sipoteni”. Astfel, doi dintre cei mai activi antreperenori din comună, Ion Susarenco și Alexandra Rău, au primit titlul de Antreprenori Pro-Comunitate ai anului 2021. Potrivit autorilor, concursul s-a organizat în vederea stimulării economiei locale şi a antreprenoriatului, dar și a consolidării relaţiilor de cooperare dintre APL, Asociaţia Obștească ,,Baștina Sipoteni” și mediul de afaceri.

Tinerii voluntari din cadrul AO,,Baștina Sipoteni” au declarat de pe scenă că au fost doi ani în care s-a demonstrat cât de bravo sunt tinerii din comunitatea lor. ”Doi ani în care am înregistrat un avânt remarcabil, în care am reușit împreună să ne facem auziți, să atragem proiecte si investiți aici – acasă”, au declarat aceștia în unison. Ei au mai vorbit despre cum s-au pomenit deseori fiind puşi în ipostaza de a gândi ca un adult, de a lua decizii şi de a implementa proiecte pentru a contribui la dezvoltarea localităţii. Cel mai prețios lucru pe care tinerii spun că l-au luat de la acest proiect este, de departe, experiența și dezvoltarea lor ca personalități implicate. ”Suntem mândri pentru tot ce am reușit să realizăm. Avem aspirații mărețe pentru viitor. Noi începuturi, noi proiecte așteaptă să fie implementate!”, au promis tinerii voluntari.

Prezent la eveniment, Veaceslav Guţuţui, reprezentant al PNUD „Migrație și Dezvoltare Locală”, facilitator în cadrul proiectului, a menționat că în ultimii doi ani la Sipoteni s-au implicat cei mai importanţi finanţatori: Uniunea Europeană, Fundaţia Soros, PNUD Moldova, USAID, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, etc. ”Ne propunem să extindem gama de parteneri. E nevoie de multă implicare. Pentru aceasta, echipa de voluntari rămâne să se mărească și să se dezvolte în continuare”, a declarat dânsul.

La finalul festivității publicul a asistat la un veritabil concert susținut de talentele din localitate.

Proiectul capitala tineretului a încheiat în acest an cea de-a zecea ediţie. De menționat că și orașul Ungheni a obținut titlul de Capitala Tineretului în 2011. În 2022, Capitala Tineretului este ales oraşul Ştefan Vodă.

NOTĂ: Capitala Tineretului e o inițiativă ce presupune alegerea unei localități unde pe parcursul unui an sunt concentrate activitățile de tineret. Programul are la bază următoarele direcţii prioritare de intervenţie: implementarea politicii de tineret la nivel local, încurajarea autorităţilor administraţiei publice locale şi consolidarea capacităţilor acestora în procesul de dezvoltare a unui model eficient de implementare a politicii de tineret la nivel local, apropierea administraţiei publice locale faţă de tineri, susţinerea autorităţilor administraţiei publice locale în dezvoltarea parteneriatelor, consolidarea sectorului de tineret la nivel local.

Doina Harea

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *