Femeile din regiunile Ungheni și Cahul au acum mai multe șanse de angajare și incluziune economică. În 12 localități se desfășoară Cluburile pentru Femei

Femeile din regiunile Ungheni și Cahul au acum mai multe șanse de angajare și incluziune economică. În 12 localități se desfășoară Cluburile pentru Femei

Peste 200 de femei din regiunile Ungheni și Cahul sunt tot mai interesate să se dezvolte profesional, să inițieze mici afaceri și să devină independente financiar. Toate acestea le-au aflat la Clubul pentru Femei lansat de către Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „Făclia”, în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă”.

Cluburile sunt organizate săptămânal, în regim online, cu participarea asistenților sociali din regiune, dar și a coordonatorilor outreach. Iar o dată în lună participantele se întâlnesc offline. În cadrul acestora, femeile beneficiază de dezvoltare personală, consiliere vocațională, angajare asistată, susținere în lansarea ideilor de afaceri, suport în identificarea partenerilor pentru dezvoltarea antreprenoriatului social și pot participa la concursuri de granturi în afaceri.

Inițiativa are scopul de a ajuta femeile supraviețuitoare ale violenței în familie să se integreze social-economic prin angajarea în câmpul muncii, să implementeze o idee de afacere sau să se înregistreze la Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă.

„Pentru a ajuta participantele din aceste regiuni să devină independente economic și să beneficieze de oportunități de susținere în angajarea în câmpul muncii, trebuie să ajungem să le cunoaștem. Aici mă refer la faptul că fiecare dintre ele au provocări și necesități diferite, din acest motiv este important să găsim soluții individuale pentru necesitățile lor. Grupul nostru țintă este unul ascuns și greu de recunoscut, din acest motiv este și mai complicat să cunoaștem câte dintre ele au nevoie de susținere”, a subliniat Angela Ciocîrlan, manageră de proiect.

15 Cluburi pentru Femei

În cadrul proiectului, în raioanele Cahul și Ungheni au fost formate Grupuri Locale de Experți (GLE) alcătuite din reprezentanți ai instituțiilor care sunt conectate la program, a fost realizată o cartografiere a instituțiilor și organizațiilor care oferă servicii necesare participantelor inițiativei, precum: asistență socială, psihologică, medicală, abilitare economică și consultanță juridică.

Proiectul este dezvoltat în 12 localități, în care există câte o facilitatoare responsabilă de realizarea activităților de dezvoltare personală în rândul femeilor participante la Clubul pentru Femei. De subliniat că atelierele s-au desfășurat în 15 Cluburi pentru Femei și au avut loc în cadrul campaniei „16 zile de activism împotriva violenței pe bază de gen”.

„Implementarea acestui proiect este binevenită, femeile au nevoie de susținere, suport și încurajare pentru a se implica și pentru a obține abilități economice, care să le ajute să fie mai independente și mai încrezute în forțele proprii. Asistenții sociali sunt deschiși pentru a colabora și a informa femeile din sate despre existența Cluburilor și serviciilor pe care le oferă acestea”, a menționat și Denis Carnovschi, șef adjunct al Direcției Generale Asistență Socială și Protecția Familiei Ungheni.

Proiectul își propune să susțină 80 de femei supraviețuitoare ale violenței domestice să beneficieze de toate oportunitățile pentru a se integra economic, dar și să îmbunătățească percepția cetățenilor despre fenomenul violenței în familie și bazate pe gen, egalitatea de gen și drepturile femeilor. Această inițiativă se desfășoară în baza Acordului de Colaborare cu UN Women, în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

„Indiferent de unde ar avea loc, violența trebuie vociferată și raportată, iar rolul autorităților este să intervină, să implementeze programe atât de prevenire, cât și de combatere a violenței. Această platformă de discuții are scopul nu doar de a informa, dar și de a încuraja femeile în calea lor spre independență și spre o viață mai bună. UN Women va continua să susțină inițiative de acest gen”, a declarat Natalia Poștaru, ofițeră de Program, UN Women.

Pe toată durata de desfășurare, inițiativa își propune să dezvolte un model de incluziune socio-economică a femeilor testat și pilotat, pentru a oferi posibilitatea supraviețuitoarelor violenței în familie să ajungă la activități de angajare și generatoare de venituri. „Întâlnirile de grup sunt binevenite deoarece femeile când se întâlnesc în aceste grupuri își împărtășesc de la suflet la suflet trăirile personale, experiența fiecăreia în parte, aici este o regulă de bază a respectării confidențialității”, a menționat și Lia Vîrtosu, psiholog.

Iar Marina, membră a clubului din Zagarancea, supraviețuitoare a violenței spune că începutul vine de la sine.

Totul se poate, starea noastră de spirit conduce toată energia ce o transmitem, să fim curajoase, puternice, să luptăm cu complexele noastre, să ne încurajăm singure pe sine, să fim cât mai călduroase ca să apropiem oamenii, să ne susținem, să nu ne fie frică să vorbim”, a subliniat ea.

„Aleg să iau decizii prin prisma mea și a energiei feminine care conduce spre soluții”

Participantele din cele 15 Cluburi pentru Femei și-au exprimat părerile și și-au prezentat intențiile de a se implica activ în autodezvoltare și reintegrare socio-economică. În cadrul atelierelor informative, femeile au creat o hartă participativă, cu genericul „Aleg să iau decizii prin prisma mea și a energiei feminine care conduce spre soluții”, unde toate femeile interesate de dezvoltarea lor spirituală și comunitară pot completa formularul și participa. Evenimentul a fost o confirmare în plus că rețeaua de Cluburi conturată are misiunea de a oferi suport și direcționare către oportunități de carieră, competențe, angajare, autoangajare și dezvoltare.

„Acest eveniment vine să susțină femeile din 12 localități să fie mai puternice, mai încrezute, oferindu-le posibilitatea de a se dezvolta și de a obține competențe profesionale și de încadrare în câmpul muncii. Mai mult, în calea lor spre succes, noi le oferim suport, mentorat și ghidare pentru a obține rezultate”, a declarat și Tatiana Lazăr, vicepreședinta raionului Ungheni.

În fiecare an, pe data de 10 decembrie, rețeaua de suport Cluburile pentru Femei va celebra Dreptul la Muncă Decentă.

Proiectul „Abilitarea femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă” este dezvoltat în 12 localități din țară: municipiul Ungheni și următoarele sate din raionul Ungheni: Pîrlița, Manoilești, Măcărești, Rădenii Vechi și Zagarancea; municipiul Cahul și următoarele sate din raionul Cahul: Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni și Zârnești.

Ești femeie cu idei și vrei să-ți găsești ocupația? Vrei sa inițiezi o afacere sau pentru prima dată să-ți scoți la iveală o ideie de afacere? Noi te putem sprijini în aceasta căutare!

Împreună cu noi: vei începe un drum de autocunoaștere cu sprijinul nostru; vei explora resursele tale și să te cunoști mai bine; vei descoperi ce îți place să faci; vei face primii pași pentru angajare sau dezvoltarea unei activități economice independente.

Înscrie-te în program accesând: www.unbusinesshub.md

Consilierii de ocupare te așteaptă: Ungheni – 068233484/; Cahul – 060669630.

Proiectul „Abilitare femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă” se desfășoară în baza Acordului de Colaborare cu UN Women, în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *