La Ungheni va fi creat un serviciu specializat pentru victimele violenței sexuale
La Ungheni va fi creat primul serviciu specializat integrat din țară, pentru victimele violenței sexuale. Acesta urmează să fie înființat cu susținerea Consiliului raional Ungheni, în parteneriat cu UN Women, Uniunea Europeană și UNICEF. Despre acest lucru s-a discutat la sfârșitul lunii noiembrie, când la Ungheni a fost lansată Campania „16 zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen”.
Campania a debutat cu o discuție publică „Colorează lumea în oranj: Elimină violența împotriva femeilor acum” și a evidențiat rolul autorităților locale în combaterea violenței împotriva femeilor.
Conform statisticilor, 1 din 3 femei a fost supusă violenței fizice sau sexuale de către partener cel puțin o dată-n viață. Pandemia de COVID-19 a afectat și mai mult femeile care sunt supuse abuzului. Acest lucru a fost confirmat și de Vasile Burlacu, șeful Secției Securitate Publică a Inspectoratului de Poliție Ungheni. „Dacă la început cazurile de abuz împotriva femeilor și fetelor nu erau declarate, acum, când se vorbește tot mai mult despre fenomenul violenței în familie, victima știe ce trebuie să facă și unde să se adreseze. Anume din acest considerent statistica arată o creștere a cazurilor de violență”.
Potrivit lui, pe parcursul a nouă luni ale anului 2021 au fost înregistrate 14 cazuri de violență sexuală, comparativ cu 8 cazuri înregistrate în primele nouă luni ale anului 2020.
La rândul său, Tudor Rădeanu, șeful Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni, a salutat ideea creării unui astfel de serviciu: „Noi suntem pregătiți să punem umărul, pentru ca serviciul dat să fie implementat cu succes la Ungheni”.
Totodată, Tatiana Lazăr, vicepreședinta raionului Ungheni, a menționat că, odată ce va fi creat acest serviciu specializat, cazurile de violență sexuală vor putea fi raportate, iar autoritățile se vor implica mai eficient în diminuarea lor.
Acest serviciu specializat va fi deschis în incinta unei instituții medicale din raion. În cadrul serviciului vor activa medici, asistenți medicali și psihologi. Serviciile vor fi oferite confidențial victimelor violenței sexuale.
Articolul este realizat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.
Lasă un răspuns