În 4 localități din raionul Ungheni vor fi angajați specialiști în protecția drepturilor copiilor

Imagine simbol: unimedia.info

La Ungheni a fost lansat proiectul „Autoritatea tutelară locală pentru o protecție mai bună a copiilor”, implementat de Asociația Obștească „Alternative sociale” din Ungheni, finanțat de UE și cofinanțat de Fundația Soros Moldova.

Perioada de implementare a acestui proiect este de 18 luni, începând cu 1 noiembrie curent. Iar valoarea totală a proiectului este de 47.750 mii euro.

Astfel, beneficiarii proiectului vor fi patru localități cu cel mai mare număr de locuitori, din raionul Ungheni. Astfel, începând cu anul 2022, în primăriile localităților Todirești, Pîrlița, Sculeni și Zagarancea va fi angajat câte un specialist în drepturile copilului.

În cadrul proiectului, patru specialiști în protecția drepturilor copilului, din cele patru localități, vor fi instruiți, vor fi susținuți de alți profesioniști în domeniu și vor beneficia de supervizare calificată la locul de muncă, pentru a dobândi toate cunoștințele și abilitățile de lucru cu familiile și copiii aflați în situații de risc.

După finalizarea proiectului însă, autoritățile tutelare locale vor prelua aceste unități de specialist și vor asigura toate cheltuielile pentru buna funcționare a specialiștilor.

Totodată, prima activitate a proiectului va consta în identificarea birourilor în cele 4 primării menționate și dotarea acestora cu mobilier și tehnică, mai exact vor oferi câte un calculator și o imprimantă multifuncțională, pentru fiecare specialist în parte.

Rolul specialistului în drepturile copilului va fi de a identifica copiii aflați în situații de risc, de evalua situația acestora, dar și de a monitoriza îndeaproape fiecăre familie, până în momentul în care copilul se va simți în siguranță.În urma acestor măsuri, se dorește de a fi prevenite cazurile grave, în care copiii ajung în condiții ce le amenință viața și dezvoltarea sau sunt separați de familie și plasați în instituții rezidențiale.

De asemenea, în cadrul proiectului vor fi instruiți 297 de profesioniști din componența echipelor multidisciplinare din 33 de primării din raionul Ungheni, pentru a interveni prompt în cazurile de violență, neglijare și abuz asupra copiilor.

„Prin acest proiect, vom debloca munca asistenților sociali comunitari, care, într-o localitate, se ocupă de toate categoriile de beneficiari, nu doar de copii. În comunele mari este foarte greu pentru un asistent social să facă față tuturor sarcinilor. În total, vom consolida capacitățile de intervenție și asistență la nivel local a 297 de profesioniști din componența echipelor multidisciplinare în ce privește protecția drepturilor copilului, prin instruiri privind colaborarea intersectorială și punând accent pe prevenire și nu pe intervenție”, a declarat Adriana Frasin, președinta AO „Alternative sociale”, la conferința de lansare a proiectului.

În acest context, Tudor Rădeanu, șeful Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni, a specificat faptul că unui asistent comunitar îi este imposibil să facă față problemelor legate de protecția socială a populației. „Noi, prin gestul respectiv, vom delimita funcțiile asistentului social comunitar și al specialistului pentru protecția dreptului copilului și respectiv, vom acorda mai multă atenție tuturor problemelor familiei și copilului. Sperăm că vom avea succese mai bune și ne vom axa mai mult pe problema dată”.

Elena Pruneanu este asistent social comunitar din comuna Sculeni și activează în acest domeniu din 2016. „Este necesară instituirea unui specialist în protecția drepturilor copilului la nivel de comunitate, care va lucra nemijlocit cu familiile date și va oferi calitatea serviciilor necesare pentru o comunitate mai prosperă”, a punctat dânsa.

Și Ludmila Nistor, primară a localității Pîrlița, consideră că un asistent social cu greu face față unui număr mare de locuitori, cum este comuna pe care o reprezintă. „La un sat, cum este Pîrlița, cu 6000 de locuitori, e puțin să ai doar un asistent social, mai ales când volumul de lucru este enorm. Acel specialist care va fi angajat în domeniul protecției dreptului copilului, trebuie să fie ca și mâna dreaptă a primarului, în ceea ce privește serviciile sociale sau de protecție a copilului”, a punctat dânsa.

Grantul pentru proiectul care va fi implementat de AO „Alternative sociale” a fost acordat în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, care are o valoare totală de 3.375.000 de euro și este finanțat din sursele Uniunii Europene, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și AO ,,Institutum Virtutes Civilis”.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *