Au fost desemnate comunitățile câștigătoare ale Programului Bunelor Practici 2021
Cele mai bune practici ale autorităţilor publice locale din Republica Moldova au fost desemnate și acestea vor fi premiate în cadrul Ceremoniei Naţionale de Premiere, care va avea loc la 21 decembrie.
Astfel, 29 de comunități din 19 raioane și municipii au fost vizitate în perioada august – septembrie 2021 de către echipa de implementare a proiectului.
Pentru ediţia curentă a Programului Bunelor Practici au fost depuse 64 dintre cele mai inovative bune practici, implementate de 40 de autorități publice locale din Moldova în perioada 2019-2020. Secțiunile la care au aplicat administrațiile publice locale sunt: 1.Guvernare transparentă pentru o administrație publică eficientă 2. Dezvoltare locală prin implicare comunitară; 3. Eficiența energetică – prioritate pentru orice localitate; 4. Tradiții autentice acasă.
În rezultatul competiției, au fost identificate și diseminate cele mai reușite modele de bune practici din administrația publică locală din Moldova, promovând rezultatele remarcabile ale comunităților ce merită a fi cunoscute la nivel naţional şi internaţional.
„Concursul celor mai bune practici din 2021 vine cu un spectru de practici inovative, inspiraționale și cel mai important, în beneficiul cetățenilor. În pofida contextului pandemic, primarii au continuat să dezvolte noi practici și proiecte și să se implică activ în mobilizarea de resurse pentru prosperarea localităților. Programul Bunelor Practici vine să aprecieze acest efort și să asigure diseminarea acestor bune practici la scara largă”, este de părere Victoria Ivancioglo, manager de proiect PNUD Moldova și membră a Grupului Coordonator.
Iar Eduard Ungureanu, expert în cadrul programului „Comunitatea mea” a adăugat: „Programul Bunelor Practici dă dovadă de un bun partener pentru autoritățile locale din Moldova. În calitate de membru al Grupului coordonator apreciez profesionalismul echipei de implementare a acestui program și inițiativa de a susține și promova comunitățile locale”.
Grupul Coordonator al Programului Bunelor Practici are rolul de a monitoriza şi evalua implementarea Programului Bunelor Practici, de a superviza evaluarea şi selectarea celor mai bune practici ale autorităţilor publice locale.
Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005, cu suportul Consiliului Europei și implementat de către IDIS „Viitorul”. Scopul acestei program este acela de a identifica și disemina inițiative inovative și eficiente din administrația publică locală din Republica Moldova, precum și a face cunoscute experiența și rezultatele remarcabile ale autorităților și instituțiilor publice locale din țară.
Lasă un răspuns