Femeile din regiunile Ungheni și Cahul au mai multe șanse de angajare și incluziune economică! În 12 localități se desfășoară Cluburile pentru Femei
Femeile din regiunile Ungheni și Cahul sunt tot mai interesate să se dezvolte profesional, să inițieze mici afaceri și să devină independente financiar. 192 de femei și-au cunoscut mai bine drepturile sociale și economice, dar și posibilitățile de care pot beneficia, dacă au idei care se pot transforma în afaceri. Toate acestea – la Clubul pentru Femei organizat de către Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „Făclia”, în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă”. Inițiativa are scopul de a ajuta femeile supraviețuitoare ale violenței în familie să se integreze social-economic prin angajarea în câmpul muncii, să implementeze o idee de afacere sau să se înregistreze la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Programul se desfășoară în baza Acordului de Colaborare cu UN Women, în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Pentru a oferi femeilor din regiunile Cahul și Ungheni posibilitatea de a deveni independente financiar și de a-și dezvolta abilitățile antreprenoriale, dar și pentru a beneficia de servicii integrate pentru incluziune prin angajare și autoangajare, Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „Făclia” a lansat Clubul pentru Femei, care oferă susținere, suport și mentorat în abilitarea femeilor pentru independență financiară și dezvoltare de mici afaceri. Evenimentele sunt organizate cu participarea asistenților sociali din regiune, dar și a coordonatorilor outreach. Toate, cu scopul de a abilita supraviețuitoarele violenței în familie, de a le ajuta să beneficieze de oportunități de lucru și de a se implica în activități care să le aducă venit.
Cluburile pentru femei sunt organizate săptămânal, în regim online, iar odată în lună participantele se întâlnesc offline. În cadrul acestora, femeile beneficiază de dezvoltare personală, consiliere vocațională, angajare asistată, susținere în lansarea ideilor de afaceri, suport în identificarea partenerilor pentru susținerea antreprenoriatului social și pot participa la concursuri de granturi în afaceri.
„Pentru a ajuta participantele din aceste regiuni să devină independente economic și să beneficieze de oportunități de susținere în angajarea în câmpul muncii, trebuie să ajungem să le cunoaștem pe aceste femei. Aici mă refer la faptul că fiecare dintre ele au provocări și necesități diferite, din acest motiv este important să găsim soluții individuale pentru necesitățile lor. La fel, ne dorim să învățăm de la asistenții sociali algoritmul de acordare a asistenței pentru aceste femei. Grupul nostru țintă este unul ascuns și greu de recunoscut, din acest motiv este și mai complicat să cunoaștem câte dintre ele au nevoie de susținere”, a menționat Angela Ciocîrlan, manageră de proiect, președinta Asociației Obștești pentru Copii și Tineret „Făclia”.
În cadrul proiectului, în raioanele Cahul și Ungheni au fost formate Grupuri Locale de Experți GLE alcătuite din reprezentanți ai instituțiilor care sunt conectate la program, a fost realizată o cartografiere a centrelor care oferă servicii necesare participantelor inițiativei, precum: asistență socială, psihologică, medicală, abilitare economică și consultanță juridică. Proiectul este dezvoltat în 12 localități, în care există câte o facilitatoare responsabilă de realizarea activităților de dezvoltare personală în rândul femeilor participante la Clubul pentru Femei.
„Implementarea acestui proiect este binevenită, femeile au nevoie de susținere, suport și încurajare pentru a se implica și pentru a obține abilități economice, care să le ajute să fie mai independente și mai încrezute în forțele proprii. Asistenții sociali sunt deschiși pentru a colabora și a informa femeile din sate despre existența Cluburilor și serviciilor pe care le oferă acestea. Am ajuns la etapa când este necesar să schimbăm paradigma și statutul femeii – din beneficiară de îndemnizații în angajată, autoangajată sau antreprenoare”, a menționat și Denis Carnovschi, șef adjunct al Direcției Generale Asistență Socială și Protecția Familiei, Ungheni.
Proiectul „Abilitarea femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă” este dezvoltat în 12 localități din țară: municipiul Ungheni și următoarele sate din raionul Ungheni: Pîrlița, Manoilești, Măcărești, Rădenii Vechi și Zagarancea; municipiul Cahul și următoarele sate din raionul Cahul: Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni și Zârnești.
„Începutul vine de la sine, totul se poate, starea noastră de spirit conduce toată energia ce o transmitem, să fim curajoase, puternice, să luptăm cu complexele noastre, să ne încurajăm singure pe sine, să fim cât mai călduroase ca să apropiem oamenii, să ne suștinem, să nu ne fie frică să vorbim”, povestește Marina, membră a clubului din Zagarancea, supraviețuitoare a violenței:
Pe toată durata de desfășurare, inițiativa își propune să dezvolte un model de incluziune socio-economică a femeilor testat și pilotat, pentru a oferi posibilitatea supraviețuitoarelor violenței în familie să ajungă la activități de angajare și generatoare de venituri.
Proiectul își propune să susțină 80 de femei supraviețuitoare ale violenței domestice să beneficieze de toate oportunitățile pentru a se integra economic, dar și să îmbunătățească percepția cetățenilor despre fenomenul violenței în familie și bazate pe gen, egalitatea de gen și drepturile femeilor.
Proiectului „Abilitare femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă” se desfășoară în baza Acordului de Colaborare cu UN Women, în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Lasă un răspuns