Sancțiuni tot mai mari pentru cei care ard frunzele adunate de prin gospodărie
E bine cunoscut faptul că arderea frunzelor este interzisă prin lege, deoarece poate dăuna grav sănătății oamenilor, solului și mediului înconjurător.
Unii ”gospodari” din Călărași continuă însă să își facă ordine prin ogrăzi, iar cea mai simplă metodă de a scăpa de mormanele de frunze este să le dea foc.
Inspecţia pentru Protecţia Mediului (IPM) din Călărași face apel la bunul simț al cetățenilor și îi îndeamnă să renunțe la obiceiul de a da foc frunzelor, în virtutea folosirii lor în calitate de compost pentru a avea o recoltă bogată la anul. În acest sens, inspectorii de mediu au lansat săptămân trecută și o Campanie de salubrizare de toamnă. Acţiunea are drept obiectiv reducerea poluării mediului înconjurător cu deşeuri, dar şi de minimizarea poluării aerului în urma arderii acestora.
Potrivit lui Veniamin Ghilan, șeful Direcției IPM Călărași, pentru evitarea poluării mediului se recomandă ca populaţia să colecteze deşeurile separat, iar resturile vegetale şi frunzele să fie depozitate şi acoperite cu sol. „Astfel, frunzele vor fi supuse unui proces de fermentare şi se vor transforma în compost, care va putea fi utilizat ca îngrăşământ natural pentru terenurile agricole”, suține acesta.
Cei care nu respectă regulile impuse de autorități și continuă să dea foc frunzelor sunt sancționați, iar amenzile nu sunt tocmai mici. Conform legislației în vigoare, arderea frunzelor și a deșeurilor se sancționează cu amendă de până la 4500 lei pentru persoanele fizice și amendă de până la 15000 lei pentru persoane juridice.
Potrivit inspectorilor, de la începutul acestei toamne, la Călărași au fost deja întocmite 24 de procese verbale persoanelor care au dat foc la resturile vegetale, în fiecare dintre cazuri aplicându-se o amendă în mărime de 600 lei.
”Colectarea separată a deşeurilor şi utilizarea frunzelor pentru formarea compostului, care este cel mai bun îngrăşământ organic, devine o soluţie cu mult mai raţională şi mai avantajoasă mediului înconjurător. Această practică trebuie să fie promovată şi de consiliile raionale, de primării, întovărăşiri pomicole, astfel ca în zilele frumoase de toamnă şi pe parcursul perioadei desfăşurării Campaniei de salubrizare să ne bucurăm de un aer mai curat pe întreg teritoriul precum şi pe întreg teritoriul ţării”, a mai adăugat Veniamin Ghilan.
În același context, reprezentanții IPM Călărași, îndeamnă cetățenii ca în cazul când observă contravenții de mediu, să apeleze Inspecția pentru Protecția Mediului Călărași pentru documentarea cazurilor și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate, în conformitate cu legislația în vigoare.
Doina Harea
Lasă un răspuns