FOTO /VIDEO/ Polițiștii din Ungheni nu renunță la biciclete

Imagine simbol

Au schimbat mașinile de poliție pe biciclete și astfel sunt mai aproape de oamenii din comunitate, veghind ordinea publică, chiar din prima linie. De această experiență au parte cinci polițiști din Ungheni, inclusiv o femeie care, de câteva săptămâni, patrulează străzile localității pe două roți. Ei sunt prezenți zilnic la datorie în piețe, parcuri și alte locuri aglomerate, dar și acolo unde accesul cu automobilul este dificil. Beneficiile acestei formule de patrulare sunt evidente – mijlocul de transport e sută la sută ecologic, fără cheltuieli pentru carburanți, iar oamenii din localitate sunt mai mulțumiți de prestația poliției.

Parcurg zilnic zeci de kilometri pe bicicletă, pentru a vedea comunitatea „ca în palmă”

Pentru Mihai Noroc, subofițer superior al Serviciului de Patrulare al Inspectoratului de Poliție Ungheni, o zi obișnuită de muncă înseamnă zeci de kilometri de pedalat prin oraș, dar și interacțiune directă cu zeci de oameni. Echipa de patrulare pe biciclete din care face parte este cunoscută de majoritatea localnicilor, care s-au obișnuit să îi vadă pe oamenii legii în centrul localității, în cartierul Tinereții, Dănuțeni, pe strada Națională, în parcul central din oraș și în alte locuri cu flux mare de trecători.

„Reacția oamenilor care ne văd pe biciclete este foarte bună. Ei înțeleg că așa le oferim o protecție mai mare. Când patrulăm cu mașina, nu putem vedea toate detaliile, dar când suntem pe biciclete, observăm tot ce se întâmplă pe străzi, în parcuri, ce comportament au oamenii și, la necesitate, intervenim rapid”, spune Mihai Noroc.

Tânărul a îmbrăcat uniforma de polițist în anul 2019, iar vara trecută a acceptat provocarea de a patrula pe biciclete.

„Familia m-a susținut, mi-a spus că patrularea va presupune și sport, fiindcă îmi va permite să am un mod mai sănătos de viață. Cel mai important e că așa o să fiu mai aproape de oameni și de problemele lor”, afirmă polițistul.

Mijloc de deplasare și „scut” de apărare

Cât timp servește la patrulare, bicicleta din dotare este nu doar un mijloc de deplasare, dar și un „scut” pe care polițistul îl poate folosi pentru a se apăra. Echipată cu girofaruri și cu semne distinctive ale poliției, bicicleta are și o trusă medicală, pentru acordarea primului ajutor. Conform procedurilor interne, patrula poliției se constituie din cel puțin două persoane, pentru a reacționa mai eficient și în siguranță la situațiile care pot apărea în spațiul public.

Ca să obțină dexteritățile pe care le are în prezent, Mihai, de rând cu alți 20 polițiști și polițiste din patru regiuni ale țării, a participat în august 2020 la cursuri de pregătire, predate de un instructor american, în baza unui program internațional. Ei au învățat manevrarea bicicletei, tactici de apărare și de control a mulțimii, modalități sigure de a merge pe bicicletă și de a frâna brusc, de a ocoli obstacolele și de a trece prin mulțime, toate având menirea să abordeze situațiile cu care se pot confrunta zi de zi.

Colega lui Mihai, Oxana Malcoci, subofițeră superioară a Serviciului de Patrulare a Inspectoratului de Poliție Ungheni, spune că este onorată să facă parte din efectivul de polițiști care patrulează pe biciclete.

„La început mi s-a părut cam complicat – nu am urcat pe bicicletă de când aveam 15 ani. Acum înțeleg că avem o misiune frumoasă și foarte utilă. Putem să intervenim rapid, la prima necesitate. Un alt motiv de satisfacție este că utilizăm un mijloc de transport care nu poluează mediul. Cu bicicleta putem ajunge pe toate străzile orașului, avem acces mai mare și e mult mai rapid”, spune tânăra.

Oleg Baroncea, șeful Serviciului Patrulare al Inspectoratului de Poliție Ungheni, spune că s-a convins rapid de beneficiile noii formule de patrulare. „Este o practică foarte eficientă – polițiștii sunt în stradă, nu în automobil, nu sunt izolați de oameni. Dacă cetățenii au întrebări, se apropie și pot discuta. Dacă depistează o contravenție, o pot documenta pe loc. În caz de delict, poliția poate să intervină, să depisteze făptașul pe urme fierbinți. Cu bicicleta este mai ușor de circulat între cartiere și cu mult mai eficient decât cu mașina. Avem nevoie și de mașini, dar nu putem renunța deja la biciclete”, afirmă polițistul.

70 de polițiști și polițiste patrulează pe biciclete în mai multe raioane din țară

În prezent, patrule pe biciclete există în mai multe raioane din țară – Orhei, Anenii Noi, Edineț și Ungheni, Cahul, Leova, Cantemir, dar și în municipiile Chișinău și Bălți. 70 de angajați ai poliției asigură acest serviciu.

Timothy Buckley, Directorul Secției Justiție penală și aplicarea legii (INL) de la Ambasada SUA în Republica Moldova susține că extinderea patrulării pe biciclete este parte a implementării conceptului de poliție comunitară.

„A început ca o inițiativă independentă a INL, acum patru ani în Chișinău și a fost una de succes, aducând poliția mai aproape de oameni. Gradual, cu ajutorul PNUD, partenerii de implementare, am reușit să extindem acest program în alte regiuni din Republica Moldova. În această primăvară, polițiștii care patrulează cu bicicleta își vor începe misiunea în alte patru orașe ale țării. Aceasta marchează o continuare de succes și crește suportul nostru pentru dezvoltarea poliției comunitare. Patrularea pe biciclete este o practică prietenoasă mediului înconjurător, ofițerii se bucură de beneficii pentru sănătate prin patrularea pe străzi cu ajutorul bicicletelor, este un mijloc cost-eficient și are un impact minim asupra bugetului de stat, sunt ușor și ieftin de întreținut”.

Ianuș Erhan, secretar general al Ministerului Afacerilor Interne, spune că serviciul ar putea fi extins și în alte localități. „Oamenii apreciază că polițiștii care patrulează pe biciclete sunt mai aproape de comunitate, de problemele cetăţenilor şi pot interacţiona mai ușor cu ei, pot fi alături în acele situaţii care se pot întâmpla în spaţiile publice, acolo unde colegii noştri cu maşinile de poliţie nu pot avea acces. Ne dorim ca acest concept să fie extins pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pentru că s-a demonstrat că este unul eficient, mai ales prin prisma conceptului poliţiei comunitare, care dă rezultate bune şi trebuie dezvoltat în continuare”.

Ministerul Afacerilor Interne și Poliția Republicii Moldova au o colaborare îndelungată cu Guvernul Statelor Unite și PNUD, timp în care au fost realizate mai multe activități menite să consolideze capacitățile instituționale și profesionale ale angajaților poliției, pentru a asigura un mediu sigur pentru fiecare bărbat și femeie din Republica Moldova și pentru a spori nivelul de încredere al populației în poliție.

Proiectul „Suport pentru reforma instituțiilor de aplicare a legii în Moldova” este implementat de PNUD cu sprijinul financiar al Guvernului SUA.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *