Cartea celor 11 eroi ungheneni căzuți în conflictul armat din 1992, scrisă de istoricul Corneliu Prepeliță a fost lansată
Istoricul unghenean Corneliu Prepeliță și-a lansat marți, 2 martie, cea de a opta carte „Eroii ungheneni nu mor niciodată”.
Acest eveniment, care s-a desfășurat la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir”, a fost dedicat Zilei Memoriei, marcată pe 2 martie drept zi de соmеmоrаrе а oamenilor căzuți în conflictul armat din 1992, pentru арărаrеа integrității și independenței Republicii Moldova, precum și а victimelor acestui conflict.
Evenimentul a debutat cu un minut de reculegere a victimelor acestui conflict.
„Ideea mi-a venit acum trei ani, pe 2 martie, când am mers la Troița Martirilor Neamului împreună cu elevii să depunem flori și am văzut că autoritățile locale nu cunoșteau cine sunt și câți eroi are raionul nostru”, povestește Corneliu Prepeliță.
Volumul reflectă evenimentele ce stau la baza constituirii Republicii Moldova ca stat independent, locul central revenind evenimentelor tragice de pe malurile Nistrului.
În condițiile în care Armata Națională era pe cale de constituire, rolul de apărători ai independenței și integrității teritoriale și l-au asumat polițiștii și voluntarii. Printre combatanți au fost și tineri din raionul Ungheni, mulți dintre care și-au sacrificat viața pentru independența și libertatea Republicii Moldova.
Astfel, Corneliu Prepeliță, care este președintele Asociației Istoricilor „Nicolae Iorga” din raionul Ungheni, spune că și-a pus drept scop să înveșnicească, într-un volum special, memoria eroilor din războiul de pe Nistru, care au căzut la datorie, apărând glia și neamul.
Autorul cărții prezintă biografia ostașilor ungheneni, însoțită de fotografii din arhivele de familie ale celor 11 militari căzuți la datorie, precum și alte informații importante despre evenimentele tragice de pe Nistru.
„Fiind profesor de istorie, am vazut că în cartea de istorie din clasele 9-12, sunt doar două aliniate despre acest război și m-am gândit că această carte ar fi un suport pentru cadrele didactice din raion la istoria locală. Îmi doresc ca elevii să cunoască istoria măcar a celor 11 eroi ungheneni”, a mai spus istoricul.
La lansarea cărții, a fost prezent și colegul de breaslă a lui Corneliu Prepeliță, Octavian Țîcu. „Este o zi tristă, dar mă bucur că această carte ne-a adunat aici”, a menționat dânsul, după care a povestit în detalii cum au murit unii dintre eroii moldoveni. ”Cornel Prepeliță a scris o carte memorabilă, peste care nu se va putea trece, pentru că știm exact ce s-a întâmplat la Nistru. Eu i-aș sugera să nu se oprească aici, dar să scrie în detalii orice întâmplare. ”, a mai adăugat Octavian Țîcu.
Avocatul Vasile Lupu, care a luptat și el pe front în acest război, a dat citire poeziei pe care a scris-o, fiind dedicată acestor martiri ”Primăvara nemuririi”. Poezia a fost publicată în cartea „Eroii ungheneni nu mor niciodată”. Iar Sergiu Tataru, primvicepreședintele Asociației Veterenilor de Război „Tiras Tighina”, prezent și dânsul la eveniment, a dăruit câte un tricolor istoricilor Corneliu Prețeliță și Octavian Țîcu, dar și Bibliotecii Publice Raionale. „Au treut zeci de ani, dar amintirile ne răscolesc și acum. Iar în această carte este redat purul adevăr. Mulțumesc pentru tot ceea ce faceți pentru noi”, a conchis dânsul.
Lasă un răspuns