Doina Manic: „Cel mai important cadou de 8 martie – protecție împotriva virusului”

În timp ce în țările europene campania de vaccinare e în plină desfășurare, în Republica Moldova imunizarea s-a început abia la data de 2 martie. În prima etapă s-au vaccinat lucrătorii medicali din prima linie. Ceilalți ctățeni vor fi vaccinați în etapa a doua și a treia.

Petreșteanca Doina Manic, fiind și jurnalistă la un site de știri românesc, a primit prima doză de vaccin în luna februarie, pe celălalt mal al Prutului. Iar azi, 8 martie va primi și cea de a doua doză, întru cât vaccinul se administează în două doze.

Cum ai ajuns să te vaccinezi în România?

M-am vaccinat pe 8 februarie, la Iași, România. Și asta pentru că, jurnaliștii au fost incluși în etapa a doua a vaccinării în România.

În cazul meu, programarea a fost făcută de către angajator, la solicitarea mea. Am primit un mesaj cu ziua, ora și adresa centrului de vaccinare.

Ajunsă acolo în ziua vaccinării, am completat un chestionar ce prevedea mai multe întrebari: dacă am anumite boli, dacă sunt alergică, însărcinată, dacă am avut Covid și când etc. Ulterior, am fost consultată de un medic care a dat aprobarea că pot fi vaccinată.

Același medic mi-a explicat ce efecte adverse pot apărea în urma vaccinului, ce este vaccinul, dar și alte informații importante. După, am fost vaccinată. A fost cea mai nedureroasă injecție din viața mea. Unii dintre colegii mei au primit vaccin Pfizer. Eu am primit serul de la Moderna. Alegerea se face în funcție de numărul de doze disponibile în centrul de vaccinare respectiv.

Ce te-a determinat să te vaccinezi?

Sars-Cov-2 m-a determinat să mă vaccinez. Am vrut să fiu protejată în speranța că în curând vom reveni cu toții la normalitate, iar pandemia va fi doar o amintire neplăcuta.

După vaccin, cum te-ai simțit? Ai avut careva reacții adverse?

După administrarea vaccinului am stat 15 minute sub supravegherea medicilor, într-o sală special amenajată. Nu am avut nici o reacție alergică. A doua zi după vaccin m-a durut brațul și am simțit o stare de somnolență. Acestea sunt singurele „reacții adverse” de după vaccin pe care le-am avut. Discomfortul a persistat până în a treia zi de după vaccinare. Acum mă simt perfect și protejată împotriva virusului. Totuși, respect în continuare măsurile de prevenție, port masca, respect distanțarea socială.

Ai fost deja programată pentru a primi a doua doză de vaccin?

După vaccinare am primit o adeverință care confirmă faptul că am primit doza de vaccin Moderna. Ulterior, am fost programată pentru rapel la data de 8 martie. Acum aștept cu nerăbdare ziua de 8 martie, zi in care voi primi cel mai important cadou – protecție împotriva virusului.

Tatiana Tesliuc

 

 

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *