FOTO. Cafeneaua tinerilor din comuna Boghenii Noi. Până mai ieri, puțini dintre ei știau ce înseamnă eficiență energetică. Acum știu și promit că vor face economii
Tineri din satele Mircești, Boghenii Noi, Boghenii Vechi au participat, pe 22 octombrie, la o Cafenea a tinerilor, organizată de AO „Expresul” din Ungheni, în partreneriat cu Biblioteca publică locală și Gimnaziul „Anatol Popovici” din Boghenii Noi.
Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Fiecare poate contribui la economisirea resurselor naturale și la îmbunătățirea mediului”, dar și în contextul Săptămânii Europene de promovare a eficienței energetice, care a început pe 19 octombrie.
Discuțiile au început de la un… bec, o invenție revoluționară, care a ușurat cu mult viața oamenilor. Primul bec electric funcțional a fost inventat de Thomas Edison, care, în 1879, la 21 octombrie, l-a demonstrat cu succes în laboratorul lui din Menlo Park, New Jersy.
Cei 25 de tineri din comuna Boghenii Noi au stabilit împreună ce trebuie de întreprins pentru a economisi nu doar energia electrică, ci și cea termică. Au adunat zece idei, pe care le-au transmis directoarei Gimnaziului, Rodica Roșca.
Cea mai ușor de îndeplinit, potrivit lor, este ca fiecare să fie mai resonsabil și să ia toate măsurile pentru a economisi energie electrică.
La final, au menționat că au aflat lucruri noi despre eficiența energetică și că e nevoie de a atrage cât mai multe investiții, inclusiv fonduri europene, pentru a soluționa problemele existente. Iar probleme, zic ei, sunt încă multe, începând cu termoizolarea pereților și schimbarea gemurilor, și terminând cu informarea populației privind necesitatea eficientizării energetice.
AO”Expresul”este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Fiecare poate contribui la economisirea resurselor naturale și la îmbunătățirea mediului” în raionul Ungheni.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).
Lasă un răspuns