Peste jumătate de million de automobile sunt în Republica Moldova. Câți, însă, plătesc taxa rutieră. Părerea expertului
”Chiar și pe timp de pandemie moldovenii continuă să procure automobile. Astfel în primele 5 luni ale anului au fost procurate 10,2 mii autoturisme și parcul lor în Republica Moldova a ajuns la 659 mii unități la finele lunii mai”, scrie pe blogul său expertul economic Veaceslav Ioniță.
Potrivit lui, în acest an, însă, tot mai puțini moldoveni au decis să-și asigure automobilele. În luna mai, spre exemplu, numărul de asigurări obligatorii auto RCA active a fost de doar 409,2 mii unități, cu 22,8 mii mai puține decât anul trecut.
Altfel spus, în prezent avem 250 mii de autoturisme, care nu sunt asigurate și care nu au dreptul să circule pe drumurile publice.
„Posesorii de autoturisme cunosc că revizia tehnică, asigurarea RCA și taxa rutieră sunt trei lucruri, care trebuie efectuate anual. Dacă nu ai asigurare, cu certitudine nu ai trecut nici revizia tehnică și nici taxa locală nu ai plătit”, explică expertul. În rezultat, bugetele locale vor rata, în acest an, cel puțin 520 milioane de lei din taxele rutiere.
NOTĂ: Conform legii, jumătate din acumulările respective vine în bugetele primăriilor, iar altă jumătate – în bugetele raioanelor.
”Din 2015, de când taxa rutieră a devenit venit al bugetelor locale, până în prezent, bugetele locale au ratat 2,6 miliarde de lei. Tot în această perioadă, autoritățile locale au primit din taxa rutieră 3,7 miliarde lei, cea ce înseamnă că ratările reprezintă 70% din veniturile lor real acumulate”, sublinază expertul.
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, foarte multe autoturisme nici nu mai există în realitate, sau stau undeva sub gard. Guvernul nu are nici un plan real de soluționare a acestei probleme și ”posesorii” acestor automobile-fantomă au datorii acumulate față de bugetele locale, pentru automobilele pe care ei și au uitat că le-au deținut cândva.
Lasă un răspuns