FOTO / Orașul Călărași va avea o altfel de hartă turistică. Una infomativ – educativă
În scurt timp, orașul Călărași va avea o hartă absolut diferită. Aceasta, pe lângă obiectivele turistice care vor putea fi vizitate, va mai prezenta și elemente ce țin de floră, faună sau alte elemente cu care orașul se mândrește.
De unde a venit ideea? ”La muzeu veneau vizitatorii și majoritatea întrebau ce ar mai putea vizita în Călărași, iar eu, de fiecare dată trebuia, oarecum, să-i îndrum. Atunci am înțeles ca este necesitatea de a crea o hartă”, povestește Mariana Iurcu, ghid și muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie ”Dumitru Scvorțov – Russu” din Călărași.
Astfel, muzeul va fi elementul cheie în care vizitatorul ar ptea afla despre istoria orașului iar harta îi va ajuta, uneori, imaginar să parcurgă orașul Călărași în lung și lat.
”Ne-am gândit mult cum ar fi mai bine să facem această hartă. Pentru că este nevoie de foarte multă cercetare topografică, iar noi, angajații muzeului, nu suntem capabili de așa ceva, plus este un lucru foarte costisitor, am apelat la un cunoscut topograf. A acceptat să ne ajute, dar când am început cercetările, ne-am dat seama că el trebuie să fie permanent pe loc, să cerceteze amănunțit fiecare detaliu. Și am renunțat la această idee”, a mai spus Mariana Iurcu.
Astfel, când angajați muzeului au înțeles că este foarte mult e lucru, au căutat o altă variantă. Astfel, le-a venit ideea să implice în acest proiect Școala de Arte ”Georghe Enescu”. Și iată că rezultatul nu a întârziat să apară.
Cea care execută harta orașului Călărași este Cătălina Năstase, fostă absolventă a Școlii de Arte, fiind ghidată de profesoara Zinaida Sturza și muzeograful Mariana Iurcu.
”Harta (schița) este aproape gata, acum se lucrează la culori”, spune Cătălina Năstase, după care mai adaugă: ”Harta Călărașiului” este o descoperire unică a orașului care redă trecutul unui oraș-târg și prezentul unui oraș în curs de dezvoltare și modernizare. Muncind la această hartă, am descoperit minunățiile ținutului pline de o frumusețe rară, iar unicitatea locului mi-a trezit în suflet un dor și o nostalgie aparte, de a rămâne veșnic pe meleagurile natale”.
Potrivit Marianei Iurcu, lucrul asupra hărții a început la sfârșitul anului 2019, dar din cauza pandemiei a fost stagnat. Mai ales, harta trebuia, conform prognozelor, să fie făcută public, în luna mai, când se sărbătorește Noaptea Muzeelor.
Harta originală se va găsi în interiorul muzeului, iar copia va fi expusă vis-a-vis de Muzeul de Istorie și Etnografie și va avea o suprafață de circa 1400 de centimetri pătrați. ”Ne-am dorit ca să fie mai mult artistică decât strategic – topografică. Am fi vrut să evidențiem faptul că suntem un oraș artistic. Dar, totodată va fi o hartă informațională și educatională”, a mai adăugat muzeograful.
One Comment
Bravo, Catalina!