Alexandru AMBROS: ”Ungheniul e orașul în care mă simt foarte bine”

Alexandru Ambros
Alexandru Ambros

Alexandru Ambros
Alexandru Ambros

Ieri, 17 iunie, s-au împlinit 13 ani de când Alexandru Ambros a fost ales primar de Ungheni. În 2019, oamenii i-au încredințat cel de-al patrulea mandat.
Ce v-a făcut să candidați la funcția de primar acum 13 ani, mai ales că aveați o afacere  bine pus la punct?
Probabil, faptul că totdeauna am căutat domeniul în care să mă pot manifesta. Până în 2007, avusesem doar două locuri de muncă: profesor la Liceul ”Vasile Alecsandri” și șef al unei întreprinderi private, pe care am creat-o de la zero. Al treilea loc de muncă e Primăria municipiului Ungheni.
Țin minte, în acel an, au venit la mine trei persoane și m-au întrebat ce părere am dacă în fruntea primăriei ar veni cineva cu viziuni noi. Le-am zis că ar fi bine. Mi-au propus să candidez eu la funcția de primar. Am râs. Dar oamenii au fost foarte insistenți.
Vă mai amintiți de primele zile de muncă în primărie?
Bineînțeles. Printre primele lucruri pe care le-am făcut, a fost să dau jos portretul lui Vladimir Voronin – era atât de mare, că oamenii care veneau aici cred că nu vedeau nimic altceva decât acel portret. Tot în acea zi, am făcut cunoștință cu colectivul. Țin minte foarte bine – toți erau  stresați. Nu s-au așteptat la acel rezultat. Lumea era alertată.
Care a fost cel mai bun proiect pe care l-ați implementat până acum?
Cel mai bun abia urmează. Au fost multe și din ce în ce mai bune. În prezent, avem un proiect ce ține de apă și canalizare în cartierul nou din Dănuțeni, în valoare de circa 70 de milioane de lei. Un astfel de proiect, în 2007, părea ireal. Țin minte, pe atunci, cel mai mare proiect a fost reparația acoperișului Palatului de Cultură, care a costat 2-3 milioane de lei. Apoi – centrala termică autonomă. Fostul director, regretatul Gheorghe Bodolica, tot spunea: ”Am să mor și n-o să fie căldură în Palatul de Cultură. Am reușit să facem căldură, să-l bucurăm și pe el. Oamenii uită și e bine, pentru că cerințele lor trebuie să crească, iar cei din administrația publică locală trebuie să depună efort ca să fie la nivelul așteptărilor cetățenilor. Acum nu-l uimești pe nimeni cu faptul că este apă 24 din 24 de ore, sau că este curent electric nonstop. În acei ani, ne bucuram mult când seara ni se conecta lumina în case.
Ce calități trebuie să aibă un primar ca să reușească?
Trebuie să aibă viziune, să fie lider, să fie hotărât. Oamenii consideră că primarul trebuie să rezolve toate problemele, doar că ei uită că trebuie să se implice și ei. Atunci când îmi sună cineva și-mi zice că a apărut o gunoiște neautorizată, îi zic foarte clar: ”Nu se poate ca nimeni să nu fi văzut. Or, nu a venit nimeni din altă parte să arunce gunoiul…”.  Oamenii consideră că noi trebuie să fim atotputernici, să-i găsim pe făptași, să-i pedepsim, iar ei să stea într-o parte. Din păcate, conștientizarea faptului că trebuie să le pese nu este încă bine dezvoltat.
Bineînțeles că avem și multă lume care face voluntariat, avem organizații neguvernamentale foarte bune, cu care lucrăm, rezolvăm probleme, implementăm proiecte. Mi-ași dori ca orașul nostru să se deosebească de celelalte prin oamenii care se implică. Anul are 365 de zile. Dacă fiecare locuitor ar oferi doar opt ore într-un an pentru activități în folosul societății, ar fi un suport extraordinar. Teoretic e posibil, practic e mai greu.
Profesia de pedagog v-a ajutat în activitatea de primar?
Da. Ca să rezolvi o problemă, trebuie să identifici soluția. Dacă nu ai găsit-o, înseamnă că nu ai folosit metodele respective sau nu ai capacitățile necesare, sau n-ai discutat cu oamenii potriviți. Atunci când simt că nu pot găsi soluția, am nevoie de oameni cărora să le pun întrebări, iar ei să răspundă, fie și haotic, aiurea. Până la urmă, mă inspiră și găsesc soluția. Ei, fără să vrea, generează idei. Asta am învățat-o în școală, în discuțiile cu elevii.
Cât durează ziua de muncă a unui primar?
Primarul nu lucrează doar atunci când e în birou. Primarul lucrează permanent: și când merge pe stradă, și când discută cu oamenii, și când se află în deplasări. Nu este simplu.
Ce vă motivează să mergeți înainte?
Lucrul bine făcut, sentimentul că am reușit să fac un lucru și chiar îmi place cum l-am făcut. Faptul că am fost selectați – Ungheniul și Cahulul – ca regiuni cheie în Proiectul ”UE pentru Moldova” este rezultatul a zeci de ani de muncă. Dacă îl vom realiza, în următorii cinci ani,  vrem-nu vrem, va apărea elementul de sinergie, adică vor apărea noi proiecte și, implicit, noi rezultate.
Care a fost cea mai mare recompensă de care ați avut parte până acum?
Faptul că cei doi copii ai mei mi-au zis: ”În Ungheni se poate de trăit”. Deși ambii și-au făcut studiile în România, au revenit la Ungheni, și-au întemeiat aici familii, muncesc aici. Consider că într-adevăr în Ungheni se poate de trăit și avem perspective foarte frumoase.
Ce înseamnă Ungheniul pentru dumneavoastră?
Este un loc unde mă simt foarte bine.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

12 Comments

  • Sunt plecat peste hotare dar am un dor mare de acest oras.Mam nascut in el.Si imi lipseste locurile frumoase.Bravo dnl primar.Ati depus mult efort pentru al aduce cum se afla la moment.Stiu ca este mult de muncit Dar impreuna vom reusi.Bafta mai departe.

    Reply
  • Un oraș cu iz de tradiție conservată, dar în care și modernismul își face loc cu chibzuință pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a traitorilor mulțumesc celor care mențin această localitate, contribuind la prosperarea ei! 🥰

    Reply
  • Pentru mine, Ungheni, este , Baștina, locul unde am copilărit, am făcut primii pași in domeniul Artei.In acest , oraș minunat, am realizat(sper) cele mai valoroase opere in sculptura..in Ungheni revin cu drag ,si ma bucur să-l regasesc mai frumos si mai prosper..La Mulți ani Ungheni și Ungheneni!..

    Reply
  • Pentru mine e orașul în care m-am născut, am copilărit și în care am revenit îndată după terminarea studiilor pentru a nu-l mai părăsi! Și pentru mine e orașul minunat în care mă simt bine și pe care îl iubesc!❤️🔥

    Reply
  • Pentru mine Ungheniul este tot: COPIII, NEPOȚII, locul unde am reusit sa-mi realizez scopurile, este locul unde am cunoscut o mulțime de oameni minunați.
    Este CASA în care mă simt împlinită!

    Reply
  • Când spun ca sunt din Ungheni, o spun cu mândrie, chiar si unuia din Chisinau 😊.
    Nu este nevoie de „Orheiland” ca să rămână la fel unul din cele mai frumoase orașe,este nevoie de parcări, drumuri bune, scurgeri de canalizare, pietonale frumoase și curate (datorită locuitorilor) și multe altele utile si plăcute. 😊

    Reply
  • Chiar de fizic sint in tara paradisului, sufletul imi este mereu la Ungheni, acolo unde am simtit prima dragoste, unde am construit o casă, s-a născut unicul copil 50 de ani in urma..unde au vazut lumina zilei si nepoții mei adorati….cu regret si ,locul unde se odihnește pe veci tatăl Laurei
    Ungheni a fost si ramane locul cel mai sfânt pe pamant

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *