Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care le cultivă, dar și pentru consumatorii călărășeni

În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor.
Migdalele se înscriu și ele în topul preferințelor, fiind recunoscute pentru gustul lor unic și pentru efectele miraculoase pentru sănătate pe care le au.

Deja de nouă ani, activitatea zilnică a familiei Preguza din orașul Călărași se învârte în jurul unei livezi impunătoare de migdali pe care o au. Aceasta se întinde pe o suprafață de 12 hectare și se găsește în satul Năpădeni din raionul Ungheni.
Era anul 2011 când Veaceslav și Valentina Preguza s-au decis să facă inițial o plantație de nuci. Dar sfaturile specialiștilor pe care i-au consultat și analiza solului au arătat că amplasarea terenului respectiv nu este potrivită pentru creșterea nucilor și că, mai degrabă, s-ar potrivi pentru cultura migdalilor.
La început soții erau un pc neîncrezători, dar treptat, cu un mic suport material din partea statului, au reușit să-și vadă realizat visul de a avea o livadă proprie. ”Nu mai avusesem nicio tangență până la momentul respectiv cu migdalele. E o cultură nouă și pentru noi, dar și pentru întreaga țară. Din câte cunosc, mai multe plantații se găsesc la sudul Moldovei, iar noi ne situăm cumva în cel mai de nord punct din țară. Migdalul înflorește devreme, concomitent cu caisul, iar unele soiuri chiar și mai timpuriu, iar riscurile de îngheț în zonele mai nordice sunt mai mari”, a declarat Valentina Preguza.
La moment cei doi soți se descurcă de unii singuri să lucreze livada, dedicându-și o mare parte din timpul pe care-l au la dispoziție. Potrivit lor, livada abia intră în rod la etapa de față.
Potrivit capului familiei, consumatorul moldovean este prea puțin inițiat în ceea ce privește proprietățile miraculoase pe care le au sâmburii de migdale.  ”Mai avem mult de lucru la capitolul educarea consumatorului, chiar dacă ușor, ușor lumea se informează. Acum când ne văd pe piață tot mai puțini ne întreabă ce sunt astea, cum se mănâncă etc., dar e loc și de mai bine”, susține Veaceslav Preguza.
Întrebat dacă intenționează să-și lărgească suprafața plantație, Veaceslav Preguza a declarat că la moment se mulțumește cu cele 12 hectare pe care le are. ”Nu cunoaștem nici măcar noi cultura asta până la capăt, există multe lucruri care se află încă în faza de studiu. La moment ne axăm pe consumul local, deoarece nici nu avem cantități mari de migdale. La export încă este devreme să ne gândim”, spune Veceslav Preguza, după care mai adaugă: ”Cultivarea și întreținerea unei plantații de migdale poate impune anumite riscuri legate de temperaturile ridicate în timpul iernii sau de cele scăzute în anotimpul de primăvară. E destul de complicat, sunt cerințe ce necesită investiții mari. Dacă statul ar mai veni în ajutor, ar fi altceva. Ni s-a promis la momentul plantării un suport de 10 mii de lei, apoi ni s-au dat doar 7 mii de lei, așa că ne-am descurcat de unii singuri”.
Pandemia de Covid-19 a cam dat peste cap planurile familiei de a-și vinde migdalele de înaltă calitate. Din banii obținuți, soții Preguza intenționau să facă lucrările agricole necesare în livadă. Soluția a venit grație mobilizării de pe Facebook, în urma unei postări prin care lumea era îndemnată să apeleze telefonic producătorii, iar aceștia să le livreze doritorilor. Așa, încet-încet s-au realizat cantitățile pe care familia Preguza le avea în stoc.
Notă: Fructele de migdal se recoltează de obicei la începutul lunii septembrie și durează până la sfârșit de octombrie, în dependență de coacerea fructelor. Pentru un kg de migdale, producătorii călărășeni au cerut un preț ce începea de la doar 45 de lei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

9 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *