Peste 100 familii de albini au pierit după ce au agricultor și-a stropit livada

Un apicultor din Romanovca a rămas fără circa 30% din numărul de albine. Tot ce a agonisit cu drag pe parcursul a 35 de ani, peste noapte s-a pomenit cu pierderi de peste 100 mii lei. O prisacă de peste 100 de familii și aproape jumătate de million de insecte au pierit.
De-a lungul anilor, familia Aurelia și Vladimir Mitriuc, au știut să îmbine utilul cu plăcutul. Întotdeauna au avut un scop bine determinat și au muncit mult pentru a-l atinge. Și-au dorit enorm de a face și altceva pe lângă profesia de bază și le-a reușit. Prin eforturi comune, Vladimir Mitriuc, după 18 ani de muncă ca pompier și Aurelia Mitriuc, profesoară de muzică la Școala de Arte din orașul Cornești, au decis să continue afacerea de familie moștenită de la părinți – albinăritul.
Doar că de curând a venit nenorocirea pe capul lor, ca mai apoi să se vadă la capătul puterilor cu visul pe care au reușit să-l realizeze. „În munca pe care o facem, întotdeauna am depus mult suflet iar acum am ajuns într-un moment deloc plăcut”, povestește Aurelia Mitriuc. ”Practic pentru a treia oară repetat am pierdut tot ce am agonisit. Ne-am pomenit în una din zilele trecute cu aproximativ 30% din crescătoria de albini moarte. Iar vinovat de acest fapt nu este nimeni decât neglijența unei persoane care a ignorat faptul de a ne anunța atunci când a hotărât să-și stropească livada”, a mai adăugat indignată Aurelia Mitriuc.
Deci, de situația în cauză a fost învinuit proprietarul unei livezi de mere din satul vecin, antreprenor de ani buni, ce deține o gospodărie țărănească în localitate. Potrivit lui, nu au fost utilizate preparate care să afecteze albinele din stup.
Au fost colectate albinile și transmise la laborator pentru o eventuală expertiză. Apicultorul Vladimir Mitriuc a anunțat specialiștii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), iar aceștia au prelevat probele doar din stupe, nu și din livada de meri. Sergiu Timofti, șef adjunct al subdiviziunii ANSA din Ungheni, a examinat plângerea și a declarat că acest lucru nici nu era necesar, pentru că proprietarul livezii avea toate actele în regulă. ”Iar substanțe dăunătoare pentru albini, nu au existat”, a subliniat dânsul.
Totuși fermierul s-a ales cu o amendă de 900 de lei, pentru că nu a anunțat autoritățile și apicultorii din satele vecine despre lucrările pe care le-a efectuat în livadă, fiind situate la doar 1,5 km distanță. Rezultatele analizelor de la laborator au confirmat faptul că albinele s-au otrăvit cu o substanță chimică folosită la stropirea pomilor fructiferi, alta decât cea pe care agricultorul sancționat a ținut s-o identifice în registru.
Apicultorii spun că își vor căuta dreptatea în instanță pentru că proprietarul livezii refuză să le achite prejudiciiile. L-am contactat și pe pomicultorul învinut câteva zile la rând, dar acesta nu a răspuns la telefon. „Dacă era un om conștient, ar fi venit și și-ar fi recunoscut vina, iar noi l-am fi iertat. A fost o neglijență totală din partea lui și în cazul când rezultatul analizei va fi găsit pozitiv, suntem hotărâți de a intenta cazul și în instanța de judecată. Suntem conștienți că necesită cheltuieli această procedură, dar trebuie să clarificăm lucrurile, căci nu se poate de continuat așa”, a adăugat Vladimir Mitriuc.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *