Premieră la Călărași. O cafenea a renunțat în totalitate la tot ce e din plastic
De două săptămâni încoace, la cafeneaua din Călărași, ”La gura cuptorului”, toți clienții primesc plăcințele, pizza sau covrigei doar în pungi de hârtie.
Asta, pentru că proprietara, Alina Stăvilă, a decis să spună un NU ferm pungilor de plastic. A instalat și un panou, pe care scrie: ”Nouă ne pasă de natură… spune NU pungilor de plastic”.
”Ne-am propus să ajutăm oamenii să se schimbe și să înțeleagă că pot trăi și fără pungile din plastic”, spune dânsa.
La finele lui aprilie, au fost scoase în totalitate din uz pungile din plastic, dar și paharele, tacâmurile, paiele pentru suc, capacele pentru pahare. Toate au fost înlocuite cu cele biodegradabile, din hârtie.
”Este pentru prima dată în Călărași când se renunță la tot ce e din plastic. Vreau ca presa să mă susțină, ca să afle toată lumea despre această inițiativă. Împreună, să influențăm asupra vânzătorilor, dar și cumpărătorii să renunțe la produsele din plastic”, a mai spus Alina Stavilă.
Potrivit dânsei, unii cumpărători, deocamdată, nu vor să accepte noile reguli. ”O doamnă a cerut o punguță din plastic pentru covrigeii, care i-au fost oferiți într-o pungă din hârtie. I-am spus ca am exclus pungile din plastic, avem doar biodegradabile. S-a supărat și a zis că nu va mai intra la noi”, povestește Alina Stăvilă.
Reamintim că, începând cu 1 ianuarie 2019, a fost interzisă comercializarea pungilor de transport, cu sau fără mâner, cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 microni, consumatorilor la punctele de vânzare de bunuri. Pungile de plastic cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni vor fi interzise din ianuarie 2021, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj, se arată în art. 201, ”Restricții în domeniul comerțului cu amănuntul”, cu care a fost completată Legea cu privire la comerțul interior”. Modificarea a fost adoptată de Parlament pe 7 iulie 2018 și promulgată pe 18 iulie 2018.
Conform unor studii, fiecare cetățean al Republicii Moldova ar folosi anual circa 140 de pungi de plastic, iar perioada de descompunere a acestora e de câteva sute de ani.
În multe țări din Uniunea Europeană utilizarea pungilor din plastic în comerțul cu amănuntul este interzisă.
Natalia Junghietu
5 Comments
Bravo !!!cafenelei
Ar trebui sa renunte toti.
Bravo, cafeteriei
Bravooooooo
Bravooooo