Fotografii de arhivă. Cum a fost adus și instalat tancul de la Cornești


 
Valerii Jurba, consilier raional, originar din orașul Cornești, a postat pe pagina sa de facebook 19 fotografii cu următoarul mesaj: ”În ajunul zilei de 9 mai, vreau să împărtășesc cu dumneavoastră fotografiile realizate la inaugurarea monumentului-tanc de la Cornești. Monumentul a fost inaugurat în anul 1985.
Autorul fotografiilor color este Afanasii Iacovlev, iar al celor alb-negru – Ivan Bolișoi, care s-a ocupat de pregătirea și instalarea tancului IS-3 pe postament”.
”Acest tanc nu are nicio valoare istorică. A fost adus de la Odesa, de la o unitate militară (по блату), a urcat pe postament cu motorul propriu. De aceea a și putut fost amplasat la locul unde se află ca să nu fie utilizată o macara”, a scris într-un comentariu pe Expresul.md un alt corneștean, Nicolae Gogu.
Iată câteva fotografii ce au surprins momentul aducerii și instalării tancului la Cornești




Primara orașului Cornești, Vera Buga, declara, în octombrie 2017, pentru EXPRESUL, că tancul nu se află în evidența primăriei și nu există nici un document cu privire la el.
Iată și câteva fotografii postate de Valerii Jurba de la festivitatea de inaugurare




De notat că tancul IS-3, denumit după dictatorul Iosif Stalin, a fost printre cele mai moderne modele ale Uniunii Sovietice. Nu a apucat, însă, să intre în focul luptelor în cel de-al doilea război mondial.
A fost văzut prima oară de publicul larg la 7 septembrie 1945, când aliații au organizat Parada Victoriei, informează warhistoryonline.com, uimind aliații occidentali ai sovieticilor. Tancul era dotat cu un blindaj gros, rezistent la proiectilele perforante ale tunurilor germane.
Deși nu a avut parte de acțiune în timpul celui de-al doilea război mondial, tancul IS-3 a fost folosit pentru suprimarea Revoluției din Ungaria din 1956 de către URSS, dar și în alte conflicte în perioada războiului rece.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *