La 580 de ani. Săseni trăiește, făurește, merge înainte
Dacă veți privi cu atenție harta Republicii Moldova, veți observa că satul Săseni din raionul Călărași este situat chiar în centru, fiind la frontiera a patru raioane. Dar ce priveliști veți întâlni aici!
”Săseni este o localitate codreană, situată într-un hârtop, pe partea dreaptă a râului Cula, cu o istorie adânc înrădăcinată în vâltoarea timpului”, a făcut o remarcă primarul Mihail Baicu.
Prima atestare documentară a satului vine din îndepărtatul an 1437, de pe 20 decembrie.
“Seliștea unde iaste iazul de la Cornul Bagului”, astfel este menționată vatra satului într-un uric semnat de Ilie și fratele său Ștefan, voievozi ai Moldovei, care dăruiesc boierului Mihail de la Dorohoi un șir de localități.
Deci, la sfârșit de an 2017, Săseni și-a marcat aniversarea de 580 de ani. ”A devenit deja o tradiție ca, din zece în zece ani, să organizăm câte o mare sărbătoare, așa cum merită satul nostru”, a subliniat primarul.
Mare sărbătoare a fost și pe 23 decembrie 2017. Sătenii, de la mic la mare, s-au adunat, în acea zi, în centrul satului. Au dat curs invitației și adevărate personalități, oameni care a contribuit la dezvoltarea satului, oameni care i-au dus faima departe.
Startul festivității a fost dat de primarul de Săseni, Mihail Baicu. Dânsul a vorbit cu mândrie despre localitatea pe care o gestionează, despre oamenii care trăiesc în ea, despre tradiţiile şi obiceiurile transmise din generație în generați și păstrate cu sfințenie de săteni.
Au fost menționate și aplaudate 120 de persoane care au contribuit la dezvoltarea localității, care, de-a lungul anilor, au muncit cu dăruire de sine pentru viitorul localității.
”Fiecare dintre cei menționați au avut ce spune despre satul lor natal, au avut ce-și aminti, ce le împărtăși consătenilor”, ne-a spus primarul după eveniment.
Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de formația ”Haiducii” din Meleșeni, dar și de ansamblul local de femei ”Țărăncuța”.
Surpriza serii a fost oferită de intrepreta de muzică populară, Iulia Hajim, care s-a născut și a copilărit la Săseni. A revenit acasă cu un buchet de cântece care le-a uns sufletul celor prezenți la spectacol.
În acea zi au fost amenajate expoziții ale meșterilor populari din localitate, printre care: Irina și Liliana Corobcă, Larisa Cojocari, Ecaterina Ilescu, Andrei Cibotari, Nadejda Bozu, Natalia Vasilean, Sofia și Aurica Aga, Svetlana Rusu, Raisa Negru, Ana Rusu, Emilia Tomailî, dar și alții. Au avut ce arăta cu toții, au avut cu ce impresiona. Or, se știe, Săseniul e un sat de oameni gospodari și cu mult har.
Mihail Baicu ne-a vorbit și despre planurile pe care le are pentru 2018.
Potrivit lui, sunt două obiective pe care și le-ar dori neapărat să le atingă: iluminarea stradală și reparația unei porțiuni de drum de aproximativ doi kilometri.
Anul care a trecut, din punctul său de vedere, a fost bun, căci a reușit să construiască un nou acoperiș la grădinița de copii, să repare o porțiune de drum pietruit cu o limgime de un kilometru, să construiască o altă porțiune de aproape 400 de metri din beton. Circa 80 la sută din localnici au fost aprovizionați cu apă potabilă.
Satul Săseni are, în present, 1780 de locuitori şi 510 de gospodării. ”Este un sat cu privelişti extraordinare, ce poate fermeca privirea oricui. Pe măsura priveliștilor naturale, și oamenii, cu faptele lor, formează o comunitate de gospodari, oameni văzuți și apreciați în lumea mare”, a mai spus, la final, Mihail Baicu.
Lasă un răspuns