Preotul cu blog. ”Am lansat blogul, fiindcă oamenii sunt pe internet”, a explicat Nicolai Boian

A absolvit Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova, a făcut și Facultatea de Filologie. De trei ani este preot. Are cont pe facebook, are și un blog al său, inițiat în iunie 2015.
Este vorba de Nicolai Boian, grefier cancelar al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni.
”Am lansat blogul, fiindcă oamenii sunt pe internet”, a explicat dânsul pentru ea.md.
Preotul consideră că slujitorii lui Dumnezeu trebuie să țină pasul cu noile tehnologii, să se adapteze schimbărilor prin care trece lumea, ca să se poată să se apropie de oameni, astfel ca mai apoi să îi apropie de Dumnezeu.
„Biserica nu are nevoie de modernizare, dar de o anumită adaptare. Tinerii, oamenii, sunt pe internet și, undeva, avem privilegiul, iar pe de altă parte suntem obligați să ne facem prezenți în spațiul virtual”, a spus dânsul.
La începuturile ”Expresului”, cu 10 ani în urmă, inițasem rubrica ”Expres ortodox”. Ne propuneam ca, săptămână de săptămână, să vorbim despre sărbătorile creștine, despre istoria unui sau altui Sfânt, despre tradiții, despre istoria bisericilor noastre.
Ce credeți? Nu am găsit atunci nici un slujitor al bisericii care să fi acceptat să ne ajute în acest demers al nostru. Toți cei pe care i-am contactat – dar au fost mulți – ne-au spus cam același lucru: trebuie să se pregătească, nu au timp.
Am realizat, totuși, rubrica, o scurtă perioadă de timp, cu ajutorul specialiștilor de la Biblioteca ”Dimitrie Cantemir” din Ungheni, unde tocmai fusese inaugurat un Colțișor creștin-ortodox.
Ulterior, am renunțat la ea. Nu puteam noi, de unii singuri, să ne asumăm o asemenea responsabilitate.
Iată că timpurile s-au schimbat, a apărut o nouă generație de preoți, dornici să aducă în casele oamenilor, în sufletele lor, cuvântul lui Dumnezeu.
Printre aceștia se numără și Nicolai Boian.
E foarte activ pe facebook. E activ și pe blogul său – ucenic.info, unde poți găsi informații utile și necesare, interviuri, meditații, citate. Are, la ora actuală, 637 de abonați. Nu e mult, dar nici puțin.
”Oamenii de azi îmi par dezorientați, obosiți, deznădăjduiți, copleșiți, moleșiți, triști. Sunt zgârciți în a împărți bucurie, chiar dacă au tot necesarul. Nu iartă, pentru că nu iubesc și nu pot iubi, deoarece nu au inimi curate. Oamenii de astăzi nu se roagă, de asta duc lipsă de comunicare personală cu Dumnezeu, care i-ar lumina în orice situație a vieții. Îl pun pe Dumnezeu undeva deoparte, în colț, în așa fel încât să apeleze la El numai la nevoie, nu chiar în fiecare clipă, în fiecare zi sau măcar în fiecare Duminică!”, afirmă dânsul, după care face un apel: ”Să-L aducem pe Hristos în inima noastră și inima va deveni un izvor de bucurie și putere”.
Poate e cel mai potrivit moment acum, în postul Nașterii Domnului.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *